Pravljični večer za odrasle v Knjižnici Ormož

V večer pravljic je obiskovalce prireditve popeljal čarobni zvok, prastarega strunskega glasbila harfe

Prlekija-on.net, petek, 10. januar 2020 ob 23:15
Pravljični večer za odrasle v Knjižnici Ormož

Pravljični večer za odrasle v Knjižnici Ormož

Prireditve ormoška knjižnica že nekaj let zapovrstjo pričenja s pravljičnim večerom za odrasle, tako je tudi v leto 2020 vstopila z izvedbo pravljičnega večera za odrasle, ki je potekal v četrtek, 9. januarja, ob 17. uri, v Knjižnici Ormož.

Dogodek poteka v organizaciji Mariborske knjižnice, njihovi pobudi se vsako leto pridružujejo mnoge knjižnice iz vse Slovenije, več kot desetletje tudi ormoška knjižnica. Odkar poteka projekt Pravljični večeri za odrasle, se intenzivno širi zavest, da pravljice niso zgolj za otroke. Tudi nas, odrasle, spodbujajo k razmišljanju, prevrednotenju vrednot in nam polagajo v srce radost ter zaupanje v življenje. Na svojevrsten način nam pripovedujejo o notranjih dilemah, tegobah in strahovih, s katerimi se ljudje spopadamo tako v otroški kot v odrasli dobi. Na poti skozi različne preizkušnje pa nas vodijo do razrešitev, ki na koncu pripeljejo do vzpostavitve reda, ki osmišlja življenje. Zato nikoli nismo prestari za odstiranje tančic skrivnostnih sporočil, ki jih nosijo v sebi.

V svet pravljic so nas ponesli knjižničarji z odličnim pripovedovanjem zgodb. Med njimi sta bila knjižničarja iz Mariborske knjižnice, in sicer Robert Kereži, ki je poznan tudi kot strasten maratonec in Monika Čermelj, višja knjižničarka in hkrati strastna pripovedovalka zgodb za mlajše in starejše bralce. S svojo pripovedovalsko tehniko so nas osupnili še Barbara Kaiser, iz Mestne knjižnice Ljubljana, Marko Bezenšek, iz Splošne knjižnice Slovenske Konjice in Liljana Klemenčič, iz Knjižnice Ivana Potrča Ptuj, s katero že več let sodelujemo pri organizaciji bralne značke za odrasle. Ob poslušanju zgodb smo se večkrat nasmejali humornim odsekom iz zgodb, vendar nam je zastal tudi dih, ob dramatičnem dogajanju v zgodbah, ki so ga pripovedovalci zelo dobro uprizorili.

V večer pravljic je obiskovalce prireditve popeljal čarobni zvok, prastarega strunskega glasbila harfe, ki nam ga je pričarala mlada glasbenica, harfistka Pia Škorjanec.

Jana Petek, 
Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož



Več v Kultura in izobraževanje