Se migranti gibljejo tudi po Babjem Ložiču?

Na območju Babjega Ložiča lahko naletimo na prizor, kjer so odvržena razna oblačila, vrečke, uporabljeni vlažilni robčki..., že nekaj dni pa naj bi tam bila povečana prisotnost policistov

Prlekija-on.net, nedelja, 19. januar 2020 ob 09:33
Odvržena oblačila v Babjem Ložiču

Odvržena oblačila v Babjem Ložiču

V zadnjih dneh na našem območju spet beležimo večje število nedovoljenih prehodov čez mejo. Tako so recimo v torek v Spodnji Ščavnici bili prijeti trije mladoletni tujci, isti dan so na železniški postaji v Ormožu na vlaku, ki je tja pripeljal iz Ljutomera prijeli tri tujce, v sredo so na ljutomerski avtobusni postaji prijeli dva tujca... Vsi omenjeni so v našo državo vstopili na nezakonit način.

Naša bralka pa nam je v teh dneh sporočila, da je na območju Babjega Ložiča na obrobju Ljutomera naletela na prizor, kjer so na kupu bila oblačila, vrečke in drugi predmeti... ter se ob tem spraševala, ali so odvržene stvari morebiti tam pustili migranti. Stanje smo preverili in na enem mestu naleteli na kup, kjer so bila odvržena razna oblačila, vrečke, uporabljeni vlažilni robčki in drugi predmeti. Prav tako so nam bližnji stanovalci znali povedati, da je v zadnjih dneh na tem območju povečana prisotnost policistov. Ali odvržene obleke in ostale stvari morebiti res pripadajo migrantom, ne moremo vedeti zagotovo, zagotovo pa imajo s tovrstnimi "smetmi" težave na območju Središča ob Dravi. Tam vsake toliko v gozdovih prebivalci naletijo na kupe odvrženih oblačil, torb, odpadkov in drugih predmetov, ki jih za seboj puščajo migranti.

Gozd očistijo, a se vedno pojavljajo nova mesta z odvrženimi oblačili

Na območju Središča ob Dravi so v minulih mesecih domačini namreč že večkrat očistili gozd teh ostankov, a nato vedno znova naletijo na nova in nova odvržena oblačila, vrečke in druge predmete, tudi le nekaj metrov od hiš.

"To so odvečna garderoba, torbe, obuvala, folije, odpadki in druga oprema, ki jim je v napoto. Kupov odvrženih raznoraznih predmetov ne opažam samo v neposredni bližini mojega doma, ampak v širšem območju teh obširnih gozdov. Če bi hodili še dlje, bi zagotovo naleteli na še več takih mest, kjer prebežniki odlagajo vse, kar jim je odveč. Tu je ta begunska transverzala, ki se je poslužujejo vodniki," je pred kratkim za Štajerski Tednik povedal eden izmed domačinov z Obreža ter med sprehodom po bližnjem gozdu pokazal mesta, kjer vedno naleti na več odvrženih predmetov, med drugim tudi na nekakšen manjši zasilni kamp s folijami in odejami.

Država občinam povrne stroške za odstranitev odpadkov, ki so posledica nelegalnih prehodov meje

Vlada RS je sicer na 51. dopisni seji lani obravnavala točko s področja Ministrstva za okolje in prostor in odločila, da za odstranitev odloženih odpadkov, ki so posledica nelegalnih prehodov meje, občinam povrne stroške odstranitve teh odpadkov, in sicer v skladu s predpisom, ki določa metodologijo za oblikovanje cen storitev obveznih gospodarskih javnih služb varstva okolja.

Povračilo stroškov odstranitve odpadkov koordinira in izvaja Urad Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov (UOIM). To je nato storjeno na podlagi informacije Policije, s katero bo ugotovljena lokacija in vrsta odpadkov z navedbo, da so odpadki nastali kot posledica nezakonitih prehodov državne meje, in zahtevka občine, ustrezno utemeljenega in dokumentiranega.

Povrnitev stroškov izvede UOIM, ki v dvomu glede okvirne količine, vrste odpadkov in višine zahtevka občine, za potrditev izplačila zaprosi Ministrstvo za okolje in prostor. Finančna sredstva za odstranitev tako nezakonito odloženih odpadkov se zagotovijo z razporeditvijo sredstev splošne proračunske rezervacije.



Več v Črna kronika