Uradno odprli prenovljeno območje Mednarodnega mejnega prehoda Ormož

Minister Poklukar na odprtju MMP Ormož: Za zagotavljanje visoke stopnje varnosti je treba vlagati v policijo

Prlekija-on.net, torek, 21. januar 2020 ob 16:56
Odprtje MMP Ormož

Odprtje MMP Ormož

V torek, 21. januarja, je v Ormožu potekala slovesnost ob uradnem odprtju prenovljenega območja Mednarodnega mejnega prehoda Ormož. Zaradi lege, velikosti in prometnih povezav, so konec lanskega leta celostno preuredili območje mejnega prehoda. Na novo so bili zasnovani objekti, prometne in obračalne površine, komunalne instalacijske naprave in priključki ter zunanja ureditev. Ormoški mejni prehod predstavlja pomembno čezmejno komunikacijo, preko katere letno prestopi državno mejo med Slovenijo in Hrvaško okoli milijon potnikov.

Pogoji za delo mejne policije na mejnem prehodu v Ormožu so bili vzpostavljeni leta 1991. Število potnikov preko mejnega prehoda se je nenehno povečevalo, istočasno pa infrastruktura ni bila deležna večjih sprememb, pogoji za delo policije so se tako z leti slabšali. Izgradnja nove obvoznice okoli Ormoža je narekovala tudi gradnjo novega mejnega prehoda, ki bo policistom obeh držav nudil veliko boljše delovne pogoje. Od leta 2013 namreč tam slovenski in hrvaški policisti izvajajo skupno mejno kontrolo.

Odprtja so se udeležili minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, minister za javno upravo Rudi Medved, generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar in župan Občine Ormož Danijel Vrbnjak, ki so zbrane tudi nagovorili.

»Slovenska policija svoje delo opravlja odlično in zagotavlja visoko stopnjo varnosti«

Minister je uvodoma izrazil zadovoljstvo ob odprtju prenovljenih prostorov. Poudaril je, da slovenska policija svoje delo opravlja odlično in zagotavlja visoko stopnjo varnosti. Da bo tako ostalo tudi v prihodnje, pa je nujno še nadaljnje vlaganje v področje nacionalne varnosti in predvsem v policijo. »Policijo smo že okrepili z materialnimi sredstvi, izboljšali smo pogoje za delo policistk in policistov, nabavili sodobno opremo in vozila. Eden tovrstnih ukrepov pa je tudi današnje odprtje prostorov mejnega prehoda Ormož,« je dejal minister. Objekti so novi in sodobni, policisti so dobili ustrezne pogoje za delo in bodo mejno kontrolo lahko opravljali še bolj kakovostno in učinkovito. To prispeva tudi k boljšemu počutju potnikov na mejnem prehodu in ljudi na obeh straneh meje, ki živijo v bližini mejnega prehoda. Ob koncu je minister izpostavil tudi pomen dobrega sodelovanja z varnostnimi organi Republike Hrvaške, saj učinkovita mejna kontrola zagotavlja varnost obeh držav.

Zadovoljstvo ob odprtju prenovljenih prostorov mednarodnega mejnega prehoda Ormož je izrazila tudi generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar. Tudi po njenem mnenju prenova prostorov prinaša boljše delovne pogoje policistov, predvsem pa bo vplivala tako na boljše sodelovanje policistov Slovenije in Hrvaške, ki skupaj opravljajo mejno kontrolo, kot tudi na počutje potnikov na mejnem prehodu. »Obmejna mesta so stičišče kultur, sobivanja, mejni prehodi pa za številne potnike predstavljajo prvi ali celo edini stik z našo državo. Tu si, prav v postopkih s policisti, ustvarijo prvi vtis o Sloveniji. Večina ljudi, ki prestopi mejo, nima neposrednega in poglobljenega uvida v delo policije, zato urejenost in kredibilnost države oz. njenih institucij ocenjujejo po marsičem drugem. Denimo po prijaznosti policistov, ki jih pričakajo ob prestopu meje, ter po urejenosti objekta in njegove okolice,« je med drugim dejala Bobnarjeva.

Ormoški mejni prehod letno prečka okoli milijon potnikov

Stari mejni prehod Ormož v skoraj 30 letih, odkar je bil vzpostavljen, ni bil deležen večjih investicij. »Propadajoči objekt je bil v prvi vrsti neustrezno delovno okolje, v katerem so slovenski in hrvaški policisti, ki zadnjih šest let izvajajo skupno mejno kontrolo, preživeli večji del svojega delovnika. Prav tako je bil v očeh tujcev vse prej kot promocija naše države. Čeprav ne izstopa po mejni problematiki, je mejni prehod Ormož izjemno pomemben člen v verigi nadzorovanja in varovanja naših meja, vsako leto pa ga prestopi okoli milijon potnikov. Čas je že bil za njegovo prenovo in ta je bila res celostna. Prenovila se je vsa obstoječa infrastruktura, na novo so bili zasnovani objekti, prometne površine, komunalne instalacijske naprave in priključki ter zunanja ureditev. Novi objekt prinaša boljše pogoje za slovenske in hrvaške policiste. Verjamem, da prijaznejše delovno okolje dviga razpoloženje ljudi, zato bo prenova pozitivno vplivala tako na sodelovanje med policisti obeh držav kot tudi na počutje potnikov,« je še dodala generalna direktorica policije ter policistkam in policistom obeh držav zaželela, da bi se v novih prostorih počutili dobro in da bi svoje delo še naprej opravljali tako odgovorno.

Čez mejnih prehod Ormož večinoma prehaja lokalni promet, saj mejni prehod prečkajo predvsem hrvaški in slovenski državljani, ki živijo v bližini meje in se zaradi dela, opravkov ali nakupov vozijo na drugo stran meje. Drugače je v času turistične sezone, ko prihaja do preusmeritve prometa iz bolj obremenjenega Mejnega prehoda Gruškovje na druge mejne prehode. Ormoški mejni prehod tako letno prečka okoli milijon potnikov. V letu 2019 je dnevno povprečno sprejel okoli 1.200 osebnih vozil oz. 2.500 potnikov.

Minister obiskal tudi PP Gornja Radgona

Minister je dopoldan obiskal tudi zaposlene na Policijski postaji Gornja Radgona. Objekt Policijske postaje Gornja Radgona velja za najnovejšo zgradbo z vsemi zahtevanimi standardi, ki jih v prihodnje želijo skladno z načrti in strategijo zagotavljati tudi ostalim postajam.

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je skupaj z generalno direktorico policije mag. Tatjano Bobnar danes...

Objavil/a Policijska uprava Murska Sobota / Police Directorate Murska Sobota dne Torek, 21. januar 2020

 

Foto: MNZ in Policija