Barve Methansove hiše

Šolska klop za slikarke in slikarje

Filip Matko, sobota, 22. januar 2011 ob 21:21
Jože Fortin

Jože Fortin

V Methansovi hiši na Zgornjem Dražen vrhu je minuli petek, 21. januarja, zvečer v šolske klopi sedlo dvajset slikark in slikarjev Severovzhodne Slovenije. »Pomladili« so se ljubitelji čopičev in barv, kajti profesor likovne umetnosti Jože Fortin s Ptuja jim je ob prvem tovrstnem srečanju odkril nekaj skrivnosti iz sveta barv.

Slikarji so namreč zmeraj na lovu za čim večjo izrazno moč svojih del oziroma uporabljenih barv na platnih in so zatorej z velikim veseljem prisluhnili profesorjevemu znanju, ki ga nesebično deli z drugimi. Izobraževanje je organizirala likovna sekcija pri Kulturno umetniškem društvu Gabrijel Kolbič Zgornja Velka, ki jo vodi Jože Horvat. Vendar ne bo ostalo le pri prvem srečanju, pač pa bodo sledila srečanja z Jožetom Fortinom še zadnji petek v januarju ter dve soboti v začetku meseca februarja.

Slikarji vedo, da nič ne more slik bolj poživiti, kot poteze krepkih barv in celo najbolj blagi toni lahko prispevajo k razsežnosti in globini posamezne slike. Zatorej je bilo pomembno obnoviti znanje o vlogi barv in pomembnosti njihovega ravnovesja, kakor tudi o sami tehniki mešanja barv. Dandanes imajo slikarji na voljo vedno več najrazličnejših slikarskih materialov in sredstev v izredno obsežnem izboru barv. Tako lahko dobijo barve v skoraj vseh mogočih odtenkih. Vendar mešanje barv ob nastajanju posamezne umetnine je še vedno zelo velik izziv posameznega slikarja. Saj z barvo lahko slikar vzburja ali pomirja, oblikuje prostor na sliki, ustvarja vzdušje, izraža čustva in tako prikaže čisto svoj pogled na svet. In zatorej je teorija o barvah še kako pomembna za vsakogar, ki se izraža s čopičem.


Več v Kultura in izobraževanje