Albin Rožman Miklošičevo nagrado prejel za dolgoletno uspešno delovanje na področju ljubiteljske kulture

Miklošičevo nagrado za leto 2020 je prejel za dolgoletno izjemno uspešno delovanje na področju ljubiteljske kulture

Prlekija-on.net, petek, 7. februar 2020 ob 07:54
Albin Rožman in Olga Karba

Albin Rožman in Olga Karba

Občina Ljutomer je v četrtek ob slovenskem kulturnem prazniku, pripravila prireditev s podelitvijo Miklošičeve nagrade in priznanj. Po sklepu Občinskega sveta Občine Ljutomer je Miklošičevo nagrado za leto 2020 prejel Albin Rožman s Spodnjega Kamenščaka za dolgoletno izjemno uspešno delovanje na področju ljubiteljske kulture. Višina nagrade znaša eno povprečno plačo Republike Slovenije za preteklo leto.

Albin Rožman se je rodil leta 1960 na Ptuju. Osnovno šolo je pričel obiskovati na Cvenu in po končanem četrtem razredu šolanje nadaljeval v Ljutomeru. Srednjo šolo je uspešno zaključil na Gimnaziji Franca Miklošiča. Končal je študij gradbeništva na Gradbeni fakulteti v Mariboru. Dela kot gradbeni inženir, najprej na podjetju Imgrad, sedaj pa že osem let kot samostojni podjetnik izvaja gradbene nadzore in kot vodja del na gradbenih projektih.

Dobitniki Miklošičev priznanj in nagrade z županjo

V Ljutomeru podelili Miklošičevo nagrado in priznanja


S kulturo se je pričel aktivno ukvarjati že v osnovni šoli, najprej na Cvenu, nato v Ljutomeru na osnovni šoli in kasneje na gimnaziji, predvsem na področju recitiranja. V srednješolskem obdobju se je pričel ukvarjati tudi s folkloro na Cvenu. Bil je aktivni plesalec pri domači skupini, v času študija pa se je priključil Akademski folklorni skupini KUD Študent v Mariboru, kjer je plesal štiri leta. Svoje pridobljeno znanje je in še vedno širi med folklorniki, saj po potrebi zapleše s starejšo folklorno skupino Cven tudi danes.

V gledališko skupino KD Ivan Kaučič se je pridružil leta 1994. Tako je že istega leta zaigral v igri Hrup za odrom. Sledile so komedije: Pokvarjeno, Podnajemnik, Kdo je oče....itd. Višek delovanja gledališke skupine je doživel z Linhartovo nagrado za najboljšo amatersko skupino v Sloveniji za leto 2000 z igro Vaja zbora Vinka Möderndorferja. Sledile so igre: Gospa Ministrica, ...Šah mat, ...in sedaj še vedno aktivno igra v Katastrofalni večerji. Kot gradbenik in velik praktik, še vedno poskrbi za izdelavo scenografije, ne samo gledališke skupine, temveč tudi recitalov, v katerih je tudi sam aktivno sodeloval. Za svoje delo je v več kot 40 letih kulturnega ustvarjanja, Albin Rožman prejel jubilejne Maroltove in Linhartove značke za dolgoletno aktivno delovanje na folklornem in gledališkem področju, ki jih podeljuje Javni sklad RS za kulturne dejavnosti.

Za dolgoletno izjemno uspešno delovanje na področju ljubiteljske kulture, se je tako Albinu Rožmanu podelila Miklošičeva nagrada za leto 2020. Predlagatelja sta bila Javni sklad za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Ljutomer in Kulturno društvo Ivan Kaučič Ljutomer.

Albin Rožman
Albin Rožman je prejel Miklošičevo nagrado


Več v Kultura in izobraževanje