Oranžni alarm: Sunki vetra v Prlekiji lahko presežejo 100 km/h

Arso ob tem opozarja, da so na teh območjih verjetni vetrolomi večjih razsežnosti

Prlekija-on.net, nedelja, 9. februar 2020 ob 10:38
Arso opozarja, da je možen vetrolomi večjih razsežnosti

Arso opozarja, da je možen vetrolomi večjih razsežnosti

Agencija RS za okolje (Arso) je izdala oranžno opozorilo zaradi močnega jugozahodnika. "V nedeljo in v noči na ponedeljek se bo krepil jugozahodni veter, ki bo najmočnejši v ponedeljek čez dan. Najmočnejši sunki bodo v vzhodni in severovzhodni Sloveniji. Po nižinah bo veter v sunkih dosegel hitrost od 70 do 100 km/h, v višjih legah pa tudi nad 100 km/h. Drugod po državi bo na izpostavljenih mestih ter v višjih legah veter dosegal hitrosti od 70 do 90 km/h", navajajo ter ob tem opozarjajo, da so na omenjenih območjih verjetni vetrolomi večjih razsežnosti. Na severovzhodu bo veter oslabel v ponedeljek zvečer, na jugu države pa v torek zjutraj, so še zapisali.

Z vetrom so bile že ta teden nevšečnosti, ko je pihal močan severnik ter podiral drevesa in električne drogove, zaradi česar je brez električne energije ostalo preko 10 tisoč odjemalcev.

V nedeljo bo sicer na zahodu zmerno do pretežno oblačno, drugod bo sončno. Zapihal bo jugozahodnik. Zvečer se bo pooblačilo tudi v osrednjih in južnih krajih. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 14 °C. V ponedeljek bo pretežno oblačno, pihal bo močan jugozahodni veter. V zahodnih in osrednjih krajih bo občasno deževalo, proti večeru pa se bo pas padavin razširil tudi proti vzhodu, lahko tudi zagrmi. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 8, najvišje dnevne od 6 do 15 °C.

Gasilci PGD Sveta Trojica in podrta drevesa v Babincih

Oranžni alarm zaradi močnega vetra, ki že podira drevesa


Veter povzroča številne nevšečnosti

Veter podira drevesa in električne drogove ter povzroča nevšečnosti


Pri Neurje.si ob tem navajajo, da bo v severovzhodni Sloveniji in v višje ležečih predelih, glede na trenutne izračune meteoroloških modelov, možen tudi vetrolom. "Sunki jugozahodnega vetra bi lahko po Podravju, Halozah in Prlekiji presegli hitrost 100 km/h", navajajo.

Neurje.si: Trenutni izračuni numeričnih meteoroloških modelov kažejo na to, da bo veter v sunkih, na izpostavljenih mestih, v delu Podravja, Haloz in Prlekije, v ponedeljek čez dan dosegal hitrosti okoli 100 km/h!

Vse kaže, da bo ponedeljek ponekod zelo vetroven. V severovzhodni Sloveniji in v višje ležečih predelih bo, glede na...

Objavil/a Neurje.si dne Petek, 07. februar 2020

Kaj pomeni oranžno opozorilo?

Vremenske razmere so nevarne. Napovedani so neobičajni meteorološki pojavi. Gmotna škoda in človeške žrtve so verjetne. Bodite zelo pozorni in se redno seznanjajte s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami. Zavedajte se tveganj, ki se jim morda ne boste mogli izogniti. Upoštevajte uradno izdana priporočila.

Oranžni alarm zaradi vetra
Oranžni alarm zaradi vetra, vit: Arso


Več v Narava