Zaradi vetra na severovzhodu rdeč alarm

Pihal bo močan jugozahodnik, ki bo v sunkih na izpostavljenih mestih dosegel hitrost od 70 do 100, v višjih legah vzhodne Slovenije pa tudi prek 100 km/h

Prlekija-on.net, ponedeljek, 10. februar 2020 ob 09:59
Zaradi močnega vetra velja rdeč alarm

Zaradi močnega vetra velja rdeč alarm

Agencija RS za okolje (Arso) je v ponedeljek dopoldan oranžni alarm zaradi vetra, spremenila v rdeči alarm. Kot navajajo, bo pihal močan jugozahodnik, ki bo v sunkih na izpostavljenih mestih dosegel hitrost od 70 do 100, v višjih legah vzhodne Slovenije pa tudi prek 100 km/h. Veter bo zvečer oslabel.

Veter je že terjal tudi smrtno žrtev, podira številna drevesa, zaradi česar je oviran promet. Ob 6.22 je v kraju Boreci, občina Križevci močan veter podrl drevo na cesto. O dogodku so bili obveščeni upravljalci cestnega omrežja. Ob 7.15 je na relaciji Ljutomer - Cezanjevci padlo drevo čez cesto obveščene so bile pristojne službe. Ob 7.18 je veter delno odkril streho v naselju Beltinci na kraj so bili napoteni gasilci PGD Beltinci kateri so si ogledali kraj dogodka.

Že v nedeljo, ob 8.30 je v kraju Sveti Tomaž, občina Sveti Tomaž, viseče drevo ogrožalo objekt. Gasilci PGD Koračice so drevo razžagali in počistili območje.

Kaj pomeni rdeč alarm?

Napovedane vremenske razmere so zelo nevarne. Napovedani so zelo burni meteorološki pojavi. Na širšem območju je verjeten nastanek večje gmotne škode in nesreč, ogrožena so človeška življenja. Čim pogosteje se seznanjajte s podrobnostmi v zvezi z napovedanimi vremenskimi razmerami in tveganji. Brezpogojno upoštevajte uradne ukaze in priporočila, bodite pripravljeni na izredne ukrepe.

Arso opozarja, da je možen vetrolomi večjih razsežnosti

Oranžni alarm: Sunki vetra v Prlekiji lahko presežejo 100 km/h


Posredujejo gasilci PGD Radlje ob Dravi in reševalci ZRCK Ravne na Koroškem

Drevo zaradi vetra padlo na voznika, ki je na kraju umrl


Rdeč alarm
Za severovzhod velja rdeč alarm, vir: Arso

Tehnična in druga pomoč 9.2.2020 14.23 Ob 14.23 so v Gornjih Ključarovcih, občina Sveti Tomaž, gasilci PGD Pršetinci,...

Objavil/a Prostovoljno Gasilsko Društvo Ormož dne Nedelja, 09. februar 2020


Več v Narava