Dan odprtih vrat na slovenski kulturni praznik v Knjižnici Ormož

Številne aktivnosti v Knjižnici Franca Ksavra Meška v Ormožu ob kulturnem prazniku

Prlekija-on.net, torek, 11. februar 2020 ob 07:36
Dan odprtih vrat v Knjižnici Ormož

Dan odprtih vrat v Knjižnici Ormož

V soboto, 8. februarja, je Knjižnica Ormož, že četrto leto ob praznovanju slovenskega kulturnega praznika, Prešernovega dneva, priredila dan odprtih vrat, na katerem so potekale različne prireditve.

Slavnostni dan se je začel s pozdravom prazniku, z glasbenim nastopom trobilnega kvinteta Ormož, pod taktirko dolgoletnega ravnatelja glasbene šole Ormož, Slavka Petka. Glasbena zasedba je v Knjižnici Ormož pričarala pravo praznično vzdušje.

Najmlajši obiskovalci so v tem času prisluhnili predstavitvi slikanice Medvedek peče slovensko potico, avtorice Tine Orter. Otroci so si z navdušenjem ogledovali, kako se Medvedek loteva peke potice in pri tem izvedeli še več o deželi, v kateri živijo. Za še bolj pestro in zabavno vzdušje je poskrbela prijazna medvedja maskota, ki je otrokom podarila še topel objem.

V času dogajanja smo si v prostoru izposoje lahko ogledali diaprojekcijo fotografij iz ormoškega območja, katerih avtorji so ljubiteljski fotografi iz Ormoža. Tako se nam je s svojimi fotografijami mesta Ormož ter okolice predstavil Davorin Bešvir, nam bolj poznan kot pisec pesmi, aforizmov in pevec ska-punk skupine Pridigarji. Lepote Ormoža in okolice iz ptičje perspektive smo lahko občudovali ob fotografijah Denisa Žurana, raperja ter avtorja pesniške zbirke Na sončni strani galaksije. Svoje izjemne panoramske fotografije zajame z dronom. Na ogled so bile tudi fotografije Lidije Vrankovečki, Ormožanke, ki trenutno živi in dela v tujini ter mlade fotografinje Valerije Novak iz okolice Središča ob Dravi, ki se poleg fotografiranja narave in okolja posveča še reportažni fotografiji. Ustvarjalni navdih so avtorji fotografij črpali iz narave ter iz arhitekture mestnega in podeželskega okolja.

Po prostorih knjižnice smo si lahko ogledali razstavo letošnjih Prešernovih nagrajencev, med katerimi sta fotograf Stojan Kerbler in baletni plesalec in koreograf Milko Šparemblek, ki sta prejela veliko Prešernovo nagrado in nagrajenci nagrade Prešernovega sklada. Med njimi so filmski režiser Rok Biček, kostumograf Alan Hranitelj, dramska igralka Nina Ivanišin, akordeonist Luka Juhart, prevajalka Suzana Koncut in oblikovalec Nejc Prah. Prav tako so obiskovalce v knjižnici pričakali še kotički z izpostavljenimi deli naših lokalnih avtorjev, kot so Davorin Bešvir, Denis Žuran, Petra Kolmančič, Lev Detela, Helena Srnec, Milan Petek Levokov, Ciril Vnuk, Igor Plohl, Anja Lazar, Katarina Vaupotič in drugi. V svojih delih izkazujejo ljubezen do domačega kraja in besede in s tem pripomorejo k večji prepoznavnosti Ormoža in okolice.

Med samim dogajanjem je bila možna tudi izposoja raznolikih revij in časopisov kakor tudi leposlovnih in strokovnih del ter DVD-jev in glasbenih zgoščenk, s katerimi smo si preostanek praznika lahko popestrili še doma.

Vrhunec prazničnega dneva je bil instrumentalni nastop Matica Petka na marimbi, tolkalnem glasbilu afriškega izvora. Matic Petek izhaja iz glasbene družine iz Ormoža in je dijak celjske umetniške gimnazije. Svoj glasbeni talent izkazuje tudi z nagradami s področja glasbenega ustvarjanja, teorije in solfeggia.

Ob koncu prireditev je sledila pogostitev, na kateri so obiskovalci poskusili domače dobrote in praznični dan zaključili s klepetom.

Jana Petek,
Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož



Več v Kultura in izobraževanje