Veter razkril številne strehe in podrl na stotine dreves, tudi 250-letno lipo

Objavljamo »neskončen« seznam intervencij v naši okolici, ko je veter pustošil po severovzhodu ter razkril številne strehe, podrl na stotine dreves in drogov...

Prlekija-on.net, torek, 11. februar 2020 ob 08:44
Veter je pustošil po severovzhodu ter razkril številne strehe, podrl na stotine dreves in drogov...

Veter je pustošil po severovzhodu ter razkril številne strehe, podrl na stotine dreves in drogov...

V ponedeljek je na severovzhodu divjal orkanski veter, ki je v sunkih presegal hitrost tudi 110 km/h. Dopoldan med 9. in 12. uro je Agencija RS za okolje za ta konec razglasila tudi rdeč alarm. Stanje se je proti večeru umirilo, a škode zaradi vetra je kar nekaj, saj je odkrivalo strehe, podiralo električne drogove in drevesa ter povzročalo težave v prometu. Veter je zahteval tudi eno smrtno žrtev, ko je drevo padlo na osebno vozilo. Med drugim je v Sovjaku podrlo polovico okrog 120 let stare bukve. Znamenita bükva, kot ji pravijo domačini, je ob tem padla še na lično avtobusno postajališče in tablo za obveščanje in ju uničila. Na Cvenu pa je med drugim veter podrl okoli 250 let staro lipo, ki je dajala senco in zavetje številnim prireditvam, ki so jih tam pripravljali člani TD Cven.

Spodaj objavljamo seznam številnih intervencij o katerih poroča Uprava RS za zaščito in reševanje, ki so bile v naši okolici.

V občini Ljutomer je zaradi močnega vetra podrlo 12 dreves, odkrilo šest streh stanovanjskih objektov in podrlo električni drog. Posredovali so gasilci PGD Gresovščak in Precetinci in obveščene pristojne službe. V Borecih, občina Križevci je močan veter podrl drevo na cesto. O dogodku so bili obveščeni upravljavci cestnega omrežja. V občini Veržej je močan veter odkril del strehe na cerkvi v Veržeju. Posredovali so gasilci PGD Veržej in streho pokrili.

Zaradi močnega vetra velja rdeč alarm

Zaradi vetra na severovzhodu rdeč alarm


Na območju občine Ormož je razkrilo 22 streh, od tega 50 kvadratnih metrov strehe OŠ v Veliki Nedelji, podrlo 11 dreves in en telefonski drog ter poškodovalo ograjo in lopo ob stanovanjski hiši. Sodelovalo je 10 PGD: Hardek, Hermanci, Ivanjkovci, Miklavž pri Ormožu, Podgorci, Senešci, Trgovišče, Velika Nedelja, Vitan - Kog in Žerovinci. Na območju občine Središče ob Dravi je razkrilo dve strehi in nevarno nagnilo dve smreki nad vrtec. Sodelovali sta PGD Središče ob Dravi in Obrež. Na območju občine Sveti Tomaž je podrlo dve drevesi, zaprta je bila ena cesta. Sodelovalo je PGD Koračice.

V občini Sveti Jurij ob Ščavnici je močan veter odkril 12 objektov, podrlo je dva električna drogova, dva telefonska droga in pet dreves. Posredovalo je sedem gasilskih društev in pristojne službe. V občini Radenci je močan veter odkril tri strehe v Hrašenskem Vrhu, Murskem Vrhu in Račkem Vrhu. Posredovali so gasilci PGD Hrašenski vrh in strehe pokrili. V občini Gornja Radgona je močan veter odkril del strehe stanovanjske hiše v Očeslavcih, posredovali so gasilci PGD Stavešinci, v Gornji Ivanjcih so bil podrti trije električni drogovi in v Spodnjih Ivanjcih je bilo podrto drevo čez cesto. Posredovale so pristojne službe. V občini Apače je zaradi močnega vetra zagorel električni drog in se podrlo eno drevo čez cesto. Posredovali so gasilci PGD Apače in Elektro Maribor.

Intervencije
Številne intervencije na severovzhodu države, vir: UZZRRS

Veter je delno odkril streho v naselju Beltinci, na kraj so bili napoteni gasilci PGD Beltinci kateri so si ogledali kraj dogodka. V občini Murska Sobota je močan vetrer delno odkril strehe na petih objektih. Posredovali so gasilci PGD Murska Sobota in strehe pokrili. V občini Puconci je močan veter v naselju Puconci podrl električni drog. Obveščen je bil delavec Elektro Maribor. V naselju Vaneča so gasilci PGD Vaneča s ceste odstranili podrto drevo. V občini Dobrovnik je močan vetrer odkril štiri stanovanjske objekte. Posredovali so gasilci PGD Dobrovnik in strehe v velikosti nekja kvadratnih metrov pokrili. V RTP Lendava na izvodu VOD Gaberje je prišlo do izpada s skupaj 274 prizadetimi odjemalci.

Na območju občin Benedikt, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Cerkvenjak in Lenart, so zabeležili več dogodkov. Na kraj dogodka so bile poslane pristojne ekipe PGD-jev. Na območju občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah je razkrilo sedem streh in podrlo dve drevesi ter več električnih drogov. Sodelovalo je PGD Vitomarci. Na območju občine Juršinci je močan veter razkril šest streh in podrl dve drevesi. Sodelovalo je PGD Gabrnik.

Na območju občine Dornava je podrlo eno drevo. Sodelovalo je PGD Mezgovci. Na območju občine Gorišnica je razkrilo štiri strehe. Sodelovali sta PGD Formin in Moškanjci. Na območju občine Markovci je razkrilo tri strehe in podrlo tri drevesa. Sodelovali sta PGD Prvenci Strelci in Zabovci. Na območju občine Ptuj je razkrilo tri strehe, od tega 100 kvadratnih metrov strehe na Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj in podrlo osem dreves. Sodelovalo je pet PGD: Grajena, Kicar, Podvinci, Ptuj in Spodnji Velovlek. Na območju občine Destrnik je razkrilo štiri strehe in podrlo pet električnih drogov. Sodelovalo je PGD Destrnik. Na območju občine Trnovska vas je odkrilo dve strehi in podrlo dve drevesi. Sodelovalo je PGD Biš. Na območju občine Hajdina je razkrilo eno streho. Sodelovalo je PGD Hajdina.

Na območju občine Zavrč je odkrilo dve strehi. Sodelovalo je PGD Zavrč. Na območju občine Cirkulane je odkrilo tri strehe. Sodelovalo je PGD Cirkulane. Na območju občine Videm je odkrilo pet streh in podrlo eno drevo ter ogrožalo prireditveni šotor. Sodelovali sta PGD Leskovec in Videm pri Ptuju. Na območju občine Podlehnik je razkrilo eno streho in podrlo eno drevo. Sodelovalo je PGD Podlehnik. Na območju občine Majšperk je razkrilo eno streho. Sodelovalo je PGD Ptujska gora. Na območju občine Kidričevo je razkrilo eno streho in podrlo dvanajst dreves, zaprta je bila regionalna cesta. Sodelovala so PGD Lovrenc na Dravskem polju, Šikole in Talum.

Neurje je podrlo polovico znamenite bükve v Sovjaku. Uničeno je avtobusno postajališče ter lična postaja krita s slamo,...

Objavil/a Ivan Fras dne Ponedeljek, 10. februar 2020

narava ne izbira ....najstarejše lipe cca 250 let Puconjove v Selah na Cvenu več ni ...

Objavil/a HO JA dne Ponedeljek, 10. februar 2020

Veter ponovo pihal premočno za mnoga drevesa, strehe hiš v in okoli Male Nedelje. Stara osnovna šola v centru Male...

Objavil/a Krajevna skupnost Mala Nedelja dne Ponedeljek, 10. februar 2020

Danes je v Veržeju močan vetrer odkril del strehe na cerkvi. Posredovali smo gasilci PGD Veržej in streho pokrili.

Objavil/a Pgd Verzej dne Ponedeljek, 10. februar 2020

ODKRITA STREHA, MIHALOVCI OB 15.33 smo izvozili v naselje Mihalovci kjer smo prekrili 25 kvadratnih metrov strehe na...

Objavil/a Prostovoljno Gasilsko Društvo Ivanjkovci dne Ponedeljek, 10. februar 2020

Ob 8:48 smo bili aktivirani na PADLO DREVO LAHONCI viseče drevo smo odstranili te počistili cestišče.! 0b 10.58 smo...

Objavil/a Prostovoljno Gasilsko Društvo Ivanjkovci dne Ponedeljek, 10. februar 2020

Danes smo posredovali že tri krat. Prvič ob 6.56 ko smo bili aktivirani zaradi več podrtih dreves v okolici...

Objavil/a PGD Talum Kidričevo dne Ponedeljek, 10. februar 2020

V kraju Zavrh, na severovzhodu Slovenije, natančneje na Maistrovem stolpu, je Amadej Krepek, ki meri sunke silovitega jugozahodnika. Na stolpu sunki presegajo hitrost 100 km/h. Najvišji izmerjen sunek vetra je znašal kar 110 km/h, kar je za ta konec Slovenije res veliko. Hvala za poročanje.

Objavil/a Neurje.si dne Ponedeljek, 10. februar 2020


Več v Narava