Novodobna Muca Copatarica je doma v okolici Lenarta

Dnevno oblikuje in sešije vsaj pet parov copat, še posebej pa je ponosna na to, da je Pošta Slovenije za poslovna darila uporabila prav njene copate

Aleksandra Papež, torek, 11. februar 2020 ob 14:02
Pisane cvetke Natalije Rašl

Pisane cvetke Natalije Rašl

Natalija Rašl iz manjšega naselja Rogoznica, blizu Voličine v Občini Lenart, je pred štirimi leti s pomočjo mame, Eme Fras, oblikovala in sešila prvi par copat.

»Pred štirimi leti sem bila kot ekonomistka brez prave zaposlitve. Sem oseba, ki ne tarna, ampak ukrepa, zato se mi je porodila ideja o šivanju copat, po zgledu mame, ki je šivilja.« pove Natalija. Prvi par je sešila zase, naslednje pa je uporabila za družinska darila in se tako urila v oblikovanju in šivanju.

Ker Natalija zelo rada potuje, letos je obiskala Portugalsko, lani Tajsko in se dobro znajde tudi v gorah, pozna pomen udobnega in domačnega koraka v zavetju doma. Copat z izvezenim svojim imenom je pred štirimi leti fotografirala in ga naložila na Facebook. »Na prvo objavljeno fotografijo copat z izvezenim mojim imenom se je odzvalo najmanj 10 oseb, ki bi želele imeti podobne. Tako se je pričela moja pot, ideja je dobila krila in s pomočjo prijateljice dobila tudi ime - Pisane cvetke, ker imam res rada barve

Pisane cvetke
Pisane cvetke

Dnevno oblikuje in sešije vsaj 5 parov copat

Natalija je ob izdelavi copat tudi redno zaposlena in napetost na dnevni ravni sprošča prav v delavnici, sicer pa si »baterije« polni s tekom. »Z izdelavo copat in sedaj tudi nahrbtnikov sproščam svojo ustvarjalnost. V mislih nenehno zorijo nove ideje za copate iz še bolj naravnih materialov, za barvne kombinacije, pri čemer so mi najljubši nežni odtenki zlate, bež in turkizne barve.« pove Rašlova, ki dnevno oblikuje in sešije vsaj 5 parov - za en par porabi povprečno eno uro.

Pošta Slovenije za poslovna darila uporabila njene copate

»Posebej ponosna sem na to, da je Pošta Slovenije za poslovna darila uporabila prav moje copate - zares ogromno so jih naročili, okoli 600 parov in barvne kombinacije ter materiale prepustili meni, kar mi je v posebno veselje, saj pri izbiri kombinacij zares uživam.« doda in poudari, da ji ob strani najbolj stoji družina in partner, z nasveti ter novimi idejami. »Moja delavnica se nenehno širi, vedno najdem nekaj, kar mi še manjka. Najnovejša pridobitev je laser, ki izrezuje podplate copat iz usnja, reže tudi blago ter les, pri čemer že snujem nove izdelke.« ponosno pove ter doda, da znanka nahrbtnik izpod njenega šivalnega stroja redno uporablja že tri leta, pa je bila popravila potrebna samo podloga. 

V zadnjem obdobju pa je bilo največje povpraševanje po copatih s poročnimi motivi in tistimi z imeni, saj so le takšni najbolj osebno darilo, imena Natalija vgravira ali jih da izvesti. »Masovna proizvodnja nas usmerja k domačemu, k ustvarjalnemu in osebnemu, zato menim, da dar, izdelan ročno in z dobrim namenom, nikoli ne zataji na cilju.« še pove Natalija, tudi ob prihajajočem Valentinovem ne.

Foto: osebni arhiv



Več v Gospodarstvo