Slabo leto za čebele in čebelarje

Na letnem zboru ČD Negova spregovorili o svojem delu in nadaljnjih aktivnostih

Prlekija-on.net, ponedeljek, 17. februar 2020 ob 07:58
Občni zbor ČD Negova

Občni zbor ČD Negova

Čebelarsko društvo Negova, ki šteje 20 članic in članov, vodi pa ga predsednica Alenka Rojko, je pripravilo redni letni občni zbor. Na Turistični kmetiji Alenka na Gornjih Ivanjcih je kljub majhnosti društva, udeležba bila zelo lepa. Poleg članic in članov, so se zbora udeležili tudi gostje, kot so: ravnateljica OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova, mag. Slavica Trstenjak, svetovalec za čebelarstvo pri ČZS Slovenije Avgust Sinic, predsednik ČD Apače Matjaž Zidarič, predsednik ČD Sv. Jurij ob Ščavnici Vlado Žinkovič in predstavnik ČD Radenci. Na zbor, ki ga je vodil Mirko Kaučič, je o delu društva poročala predsednica, ki je med drugim povedala, da je bilo preteklo leto za čebelarjenje eno najslabših, tako za čebele kakor tudi za čebelarje. Čebele niso imele paše, čebelarji pa ne doprinosa medu. Redki so točili le nekaj kilogramov akacijevega in kostanjevega medu. Cvetličnega pa ni bilo niti toliko, da bi se čebele same z njim hranile, saj so morali čebelarji čebele že spomladi in poleti krmiti. Ob tem je svoje naredila tudi varoja, ki je kljub osem do desetkratnem zdravljenju čebel, niso mogli odpraviti. Posledica tega se bo pokazala spomladi, ko bo, tako predvidevajo čebelarji, veliko družin propadlo.

Ker je društvo po številu članstva malo, je nujno sodelovanje z drugimi društvi. Zato se negovski čebelarji udeležujejo predavanj, ki jih pripravljajo sosednja društva Sv. Jurij ob Ščavnici, Apače, Radenci in Radgona. Enako je tudi pri udeležbi ob strokovnih ekskurzijah. Predsednica se je dotaknila tudi problematike šolskega čebelarskega krožka, ki da sploh ne deluje, saj ni zanimanja med učenci, ki se v večini v šolo vozijo in so tako vezani na odhod avtobusa. Šolski čebelnjak stoji pri čebelarju Jožefu Krambergerju, ki je v preteklih letih učencem predstavljal praktična dela pri čebelah v čebelnjaku. Sicer pa, čebelarji so sodelovali tudi na Slovenskem zajtrku, za kar so podarili 10 kg medu. Tega sta se udeležila predsednica Alenka Rojko in čebelar Valentin Peklar. Na ocenjevanju medu v okviru sejma AGRA 2019, je njihova članica Marinka Fekonja za cvetlični med prejela zlato medaljo.

Tudi po poročilu predsednice, je v prosti razpravi bilo marsikaj povedanega. Tako je svoj pogled na delovanje Čebelarskega krožka na OŠ Dr. Antona Trstenjaka, podala ravnateljica šole mag. Slavica Trstenjak. Kot je dejala, sama ni tovrstni strokovnjak, in tudi časa nima, za vodenje teoretičnega dela krožka. V razpravi so sodelovali tudi gostje, ki so govorili o težavah s katerimi se srečujejo čebelarji. Med drugim so razpravljali tudi posledicah slabe čebelarske letine. Čeprav lani ni bilo veliko medu, so se vendar dotaknili težav pri prodaji medu. Kot so dejali, Medex kupuje le gozdni, hojev in kostanjev med. Dodatni problem je ponudba poceni medu v velikih trgovskih centrih. Zbor, ki je potekal v prijetnem vzdušju, so zaključili s sprejemom novega člana Cveta Vujičiča in z druženjem. Za pogostitev pa je poskrbela Turistična kmetija Pri Alenki.

Foto: Ludvik Kramberger



Več v Kultura in izobraževanje