Prleško gostüvaje, kakršnega že dolgo ni bilo

S predstavo v prleškem narečju so malonedeljski gledališčniki dvakrat napolnili dvorano kulturnega doma in navdušili obiskovalce

Branko Košti, torek, 18. februar 2020 ob 09:40
Prleško gostüvaje

Prleško gostüvaje

Letošnji valentinov vikend je pri Mali Nedelji potekal v posebnem, poročnem vzdušju. Številni obiskovalci, ki so dodobra napolnili dvorano kulturnega doma že v petek, 14. februarja, še bolj pa v nedeljo, 16. februarja, so bili priča pravi poroki, ne tisti, polni blišča, razkazovanja, avtomobilskega hupanja in ostalega trušča, kakršnih smo vajeni ob današnjih porokah. Ogledali so si namreč lahko pravo Prleško gostüvaje.

»Takšno, kot je bilo, na eni strani polno krščanskih in čustvenih običajev, na drugi pa z obilo šalami in norčijami, včasih tudi na robu okusnega, ki so bile prav tako nepogrešljiv del veselega gostüvaja«, so v gledališki list zapisali ustvarjalci predstave, člani kulturnega društva Anton Krempl Mala Nedelja, z avtorjem besedila in režiserjem Tadejem Murkovičem na čelu. Predstava prikazuje gostüvaje v Prlekiji v času med obema svetovnima vojnama, ki je trajalo več dni in obuja spomine na stare običaje ter ključne elemente takratne poroke, kot so prihod ženina na nevestin dom in ponujanje lažnih nevest, slovo neveste od doma in njen sprejem v novem domu, snemanje venca ter prvi ples mladoporočencev. Poseben čar in pristnost predstavi daje dejstvo, da v celoti poteka v prleškem narečju.

Malonedeljski gledališčniki so tudi tokrat navdušili, za kar jih je številno občinstvu po koncu predstav nagradilo s stoječimi ovacijami. Ob koncu prve predstave se jim je v imenu Občine Ljutomer zahvalil podžupan Janko Špindler in jih tudi obdaril.

V galeriji si lahko ogledate fotografije prleškega gostüvaja. Slik najbolj smešnih in tudi malce žgečkljivih prizorov ne bomo objavili. Te prizore boste videli le, če pridete v petek, 28. februarja ali v nedeljo, 1. marca ob 19. uri v kulturni dom pri Mali Nedelji na ponovitev predstave.



Več v Kultura in izobraževanje