V RK Jeruzalem Ormož prepričani, da se jim godi krivica

Pri RK Jeruzalem Ormož so sklicali novinarsko konferenco, kjer so »izpostavili nekaj dejstev, napak, oškodovanj in nasploh delovanja rokometne zveze, katera vedno bolj škoduje kot pa pomaga rokometnim klubom«

Prlekija-on.net, sreda, 19. februar 2020 ob 16:42
RK Jeruzalem Ormož

RK Jeruzalem Ormož

V četrtek, 13. februarja, pred tekmo 18. kroga NLB lige je vodstvo rokometnega kluba RK Jeruzalem Ormož sklicalo novinarsko konferenco, saj so prepričani, da je zaradi nedavnih (negativnih) dogodkov v rokometnem svetu bilo "potrebno izpostaviti nekaj dejstev, napak, oškodovanj in nasploh delovanja rokometne zveze, katera vedno bolj škoduje kot pa pomaga rokometnim klubom".

V klubu so prepričani, da so eni izmed tistih, katerim se je nedavno zgodila krivica. Gre predvsem za dogodke, ki so se zgodili na tekmi 15. kroga v Škofji Loki proti RD Urbanscape Loka. Tam se je namreč po uradnem zapisniku tekma končala z neodločenim izidom 31:31, po pritožbi Loke, da so Ormožanom pripisali en gol več, in po odločitvi komisarja lige Aleša Juga pa je bila tekma registrirana z rezultatom 31:30 v prid Loke.

Martin Hebar, predsednik RK Jeruzalem Ormož v odstopu, je na konferenci izpostavili tri primere, ko jih je po njihovem mnenju komisar lige oškodoval. "Prvi primer je tekma proti Loki v Veliki Nedelji, odigrana 6. oktobra 2018. Pri izidu 24:24 so gostje krenili v zadnji napad in sredino izvajali dva metra znotraj polovice tekmeca. Sodnika sta zaradi domnevnega oviranja igralca ob izteku časa dosodila sedemmetrovko Loki, ki so jo tudi spremenili v zmagoviti gol (24:25). Naša pritožba, da sredina ni bila izvedena pravilno, sploh ni bila obravnavana. Iz posnetka KTV Ormož ni bilo jasno razvidno, kje se je izvajala sredina, Loka pa svojega posnetka ni hotela predati v obravnavo. Zdaj, po dolgem času, so nekateri ljudje iz Škofje Loke celo priznali, da smo imeli prav, a žal naš posnetek ni natančno pokazal tega, kar smo želeli in kar smo na lastne oči videli na tekmi. Drugi primer, kjer je Jug deloval samovoljno, je bil termin tekme med Jeruzalemom in Mariborom. Gostje so nas zaradi evropskih tekem na Ferskih otokih zaprosili za prestavitev tekme, obenem pa preko športnega direktorja Maribora Branka Bedekoviča v prošnji za prestavitev kar sami določili termin tekme v Ormožu. Komisar jim je to brez našega soglasja odobril. Spomnite se, da smo tekmo ob odprtju prenovljene dvorane Hardek Izgubili. Tretji primer, zaradi katerega smo se danes tudi zbrali, sega v 21. december 2019, ko je zapisnikarska miza storila napako in nam pripisala zadetek preveč, česar pa ni opazil praktično nobeden v dvorani. Kar 23 zadnjih minut smo tako vsi živeli v zmoti, da je rezultat pravilen, ves čas pa je na semaforju pisal napačen rezultat. Tako smo v zadnji napad krenili z mislijo, da izid izenačimo na 31:31, kar nam je tudi uspelo. Loka se je kasneje pritožila in znova je proti pravilom in v škodo našemu klubu odločil komisar Jug ter registriral tekmo z izidom 31:30 v prid Loke. Na odločitev smo se pritožili, saj smo prepričani, da bi bilo po pravilih treba tekmo ponoviti. Enostavno ne vem, kje smo se Jugu zamerili, a v prihodnje si ne bomo več dovolili, da z nami kar tako pometajo."

Na občnem zboru, ki bo v kratkem, bo dolgoletni predsednik odstopil: "Ne želim več sodelovati pri sprenevedanju ljudi, ki vodijo tekmovanje. Nima smisla izgubljati prostega časa in občasno tudi denarja. Pravila se kršijo oz. prilagajajo kakor je komu po volji, sogovornikov pa ni. Res smo majhen, vendar srčen klub, ki se z vsemi močmi že vrsto let bori za preživetje v družbi najboljših. Če bo želja odgovornih v klubu, da kje lahko pomagam bom z veseljem priskočil, če ne drugega kot zvesti navijač kluba in mojih dveh sinov," je še med drugim povedal Hebar.

Na konferenci je spregovoril tudi športni direktor kluba Mladen Grabovac: "Najbolj zanimivo je to, da vsi ostali klubi molčijo, kot da se jih omenjeni dogodek s tekme Loka - Jeruzalem ne tiče. Vsi tiščijo glave v pesek. Me prav zanima kakšna bo reakcija klubov, ko se bo recimo odločalo o obstanku v ligi in bo na račun te točke Loka obstala, nekdo pa izpadel. Takrat pa bodo vsi prizadeti glasni in bodo pihali v en rog, da je prvenstvo neregularno. Številni klubi držijo fige v žepu, mi mali pa spet držimo lasten hrbet in se borimo za pravico. Potem pa smo vsem trn v peti, ker si eni redkih upamo na glas povedati. Nič novega v našem rokometnem svetu. Treba je vedeti, da nam točka iz Škofje Loke prinaša tudi mirnejši zaključek sezone ne samo na lestvici, ampak tudi iz finančnega vidika. Liga za prvaka prinaša vsaj petkratni, če ne še večji zaslužek od Lige za obstanek. Z uvrstitvijo med šest najboljših ekip v državi bi zagotovo lažje preživeli sezono", je med drugim povedal direktor.

Komisarja NLB lige Aleša Juga na tiskovni konferenci ni bilo, je pa v pisni odločitvi, ki jo je medijem namenila Služba za odnose z javnostmi pri RZS, zapisal, da je šlo za splet nesrečnih okoliščin, ki so nastale zaradi malomarnosti gostitelja, kjer stalnih težav z delom z elektronskim zapisnikom še niso odpravili. "Tudi na omenjeni tekmi so se težave pojavljale že od začetka tekme, prihajalo je do neusklajenosti podatkov v zapisniku s podatki ‘tekme v živo'. Odgovornost za to pa nosita tudi oba predstavnika klubov, ki sta odgovorna za podatke pred tekmo in po njej," je med drugim zapisano v odločbi komisarja lige. Pritrdil mu je tudi arbitražni odbor, ki je prav tako menil, da je analiza tekme pokazala, da so igralcu Ormoža v 38. minuti v zapisniku pripisali gol, ki ga ta ni dosegel.

Delegat Iztok Pirc je takrat dobil štirimesečno prepoved opravljanja funkcije in 400 evrov denarne kazni, zapisničarka pa je dobila štiri tekme prepovedi opravljanja funkcije in 200 evrov kazni. RD Urbanscape Loka je za nastalo situacijo dobila opomin, saj je po pravilniku o kaznovanju to bila njihova prva tovrstna kršitev. V takem primeru se izreče opomin in šest mesecev pogojne kazni.

Ormožani imajo namen vložiti zahtevo za varstvo zakonitosti na RZS, če pa tudi z njo ne bodo uspeli, bodo vložili tožbo na upravno sodišče.

Po konferenci je sledila tekma proti Gorenju iz Velenja, kjer so Ormožani po sedmih tekmah brez poraza, doživeli poraz, saj so Velenjčani slavili s 34:24 (17:13).



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Šport