Zadnji veter v gozdovih poškodoval in podrl največ smrek

V petek bo veter na severu in severovzhodu okrepljen, izdano je tudi rumeno opozorilo

Prlekija-on.net, četrtek, 20. februar 2020 ob 20:50
Podrto drevje v prleških gozdovih

Podrto drevje v prleških gozdovih

Zavod za gozdove Slovenije (ZGS) je 11. februarja, po umiritvi vremenskih razmer opravil prvi terenski pregled gozdov. Ugotavljajo, da je prvi februarski močnejši veter, 5. in 6. februarja, povzročil več poškodb kot tisti, 10. in 11. februarja. Po prvih skupnih ocenah je zelo poškodovanega drevja v celi državi za približno 140.000 m3, od tega je največ smreke. Gre za okvirno oceno po prvem pregledu, končni podatki se lahko spremenijo oz. povečajo, poročajo na ZGS.

Največ poškodb je na Kranjskem gozdnogospodarskem območju (70.000 m3, večina na območju med Brnikom in Kranjem), kjer so bile poškodovana posamezna drevesa, veter pa je poleg posamičnih dreves lomil tudi na večjih gozdnih površinah. Sledi Mariborsko območje, kjer je prva ocena poškodovanosti 25.000 m3, poškodbe pa so bile največje na širšem območju Slovenske Bistrice. Več poškodb je tudi na Blejskem območju, zlasti na planoti in pobočjih Jelovice, ter na Murskosoboškem območju.

Gasilci PGD Sveta Trojica in podrta drevesa v Babincih

Oranžni alarm zaradi močnega vetra, ki že podira drevesa


Veter je pustošil po severovzhodu ter razkril številne strehe, podrl na stotine dreves in drogov...

Veter razkril številne strehe in podrl na stotine dreves, tudi 250-letno lipo


Lastniki gozdov naj čim prej pregledajo gozdove in začnejo s sanacijo

Ker je med poškodovanim drevjem največ smreke, obstaja velika nevarnost, da se na nepravočasno pospravljenih smrekah namnožijo smrekovi podlubniki, opozarjajo na ZGS, zato je zelo pomembno, da se podrtice čim prej odkrijejo, posekajo oz. izdelajo ter spravijo iz gozda.

Zavod za gozdove Slovenije bo v naslednjih dneh podrobneje pregledal prizadeta območja. V najkrajšem možnem času bo tudi označil drevje za posek in izdal odločbe prizadetim lastnikom. S posekom poškodovanih dreves lahko lastniki gozdov začnejo pred izdajo odločbe Zavoda za gozdove Slovenije, morajo pa o pričetku del obvestiti svojega revirnega gozdarja, pri katerem dobijo vse dodatne informacije. Posek polomljenih in prevrnjenih dreves je izredno nevarno opravilo, zato lastnikom priporočajo, da se za samostojno izvedbo sečnje odločijo le, če so za to usposobljeni in opremljeni, drugače naj raje najamejo usposobljene gozdne delavce.

Svetujejo previdnost pri gibanju in delu v gozdu

Lastnikom gozdov in obiskovalcem gozda na prizadetih območjih svetujejo previdnost pri gibanju in delu v gozdu, saj je v krošnjah ostalo veliko odlomljenih vej, ki zaradi svoje teže in velike višine lahko povzročijo težke poškodbe.

V petek bo veter na severu in severovzhodu okrepljen

Agencija RS za okolje (Arso) napoveduje, da bo v petek pretežno jasno, dopoldne bo zapihal severni veter, ki bo ponekod na severu in severovzhodu okrepljen. Izdano je tudi rumeno opozorilo, a se ne pričakuje posebnosti. Veter bo zvečer oslabel in ponehal. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 14 °C.

V soboto bo pretežno jasno. V nedeljo bo sončno z občasno gostejšo koprenasto oblačnostjo. Popoldne se bo na jugozahodu pojavila nizka oblačnost. Oba dneva bo pihal jugozahodni veter, še topleje bo. V ponedeljek se bo nadaljevalo suho vreme.



Več v Narava