Poslovil se je prleški poet Marko Kočar

Marko je bil izreden pesnik, napisal je številne šaljive pesmi v prleškem narečju, ki jih danes izvajajo številni posamezniki in ansambli

Prlekija-on.net, torek, 25. februar 2020 ob 10:022
Marko Kočar

Marko Kočar

Po poročanju Radia Murski val se je za vedno poslovil prleški poet Marko Kočar. Marko je na omenjenem radiu v zadnjih letih deloval v oddaji Zamurjenci, ki je redna tedenska humoristično satirična oddaja, bil je tudi avtor himne njihovega radia. Napisal je veliko besedil za Tadeja Vesenjaka, Halicanum, Be Radio, ansambel Štrk, Prleški kvintet, Strice, Slovenjegoriški kvintet, Štajerskih sedem, Ethnotrip ter mnoge druge izvajalce. Za besedila je osvojil nagrade na mnogih festivalih narodno-zabavne glasbe. Med drugim je kar petkrat prejel prvo nagrado za besedilo na Ptujskem festivalu.

Znan je bil tudi po svojih izdanih delih: Kisla žüpa, Železni vrelec, Severno od Kokolajnščaka, Venkraj. Marka je bilo ob posebnih priložnostih mogoče videti tudi na odrih, kjer je bral svoje šaljive pesmi ter nastopal v kabaretu Kisla žüpa s Tadejem Vesenjakom. Preizkusil se je tudi kot gledališki igralec. Z gledališko skupino iz Križevcev se je predstavil s komedijo Iz nevole v nevolo ter tradicionalno sodeloval na številnih prireditvah, kot so Slavičev večer v Križevcih, Drogi sosid dober den v Bučečovcih, Za kmečko pečjo v Hrastju-Moti... Na Festivalu komedije v Pekrah je bil leta 2006 izbran za komedijanta leta. Po smrti Milana Beleca je nekaj časa deloval tudi pri Künštnih Prlekih.

Marko je bil izreden pesnik, napisal je številne šaljive pesmi v prleškem narečju, ki jih danes izvajajo številni posamezniki in ansambli. Bil je tudi odličen igralec in besedilopisec.

Marko, počivaj v miru, družini in bližnjim pa ob tem izrekamo iskreno sožalje.

Na našem portalu smo tudi večkrat delili kakšno Markovo šaljivo pesnitev. Ena od teh je spodaj.

Ena prleška. Marko Kočar: Franček pa Micika Gor na gnoji se kokoti sunci derejo naproti - Franček na pecikl...

Objavil/a Prlekija-on.net dne Nedelja, 22. maj 2016
Marko Kočar

Prlek iz Prekmurja


Kisla žüpa - Prleški kabaret

Kisla žüpa - Prleški kabaret ob dnevu žena


Literarni večer Prgišče duše

Literarni večer Prgišče duše z Markom Kočarjem in Stankom Ilješem




Več v Črna kronika