Dela Jožefa Horvata v DOSOR-ju

Razstavlja romantik slovenjegoriških gričev

Filip Matko, sreda, 2. februar 2011 ob 19:11
Jožef Horvat

Jožef Horvat

V avli DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, bodo ta petek, 4. februarja, ob 18. uri odprli razstavo akvarelov in akrilov na platnu ter lesonitu 70-letnega Jožefa Horvata iz Spodnje Velke. Razstava bo na ogled do konca februarja.

Jožef Horvat je vodja likovne sekcije pri Kulturno umetniškem društvu Gabrijel Kolbič na Zgornji Velki. Je ljubiteljski slikar že od mladih nog, ga pa poznajo kar v širšem področju naše domovine. S svojimi slikarskimi umetninami se je predstavljal tudi izven meja.

Kot o njem pravi profesor likovne umetnosti Jože Foltin, ga je za slikarstvo s svojimi akvareli navdušil domačin, akademski kipar in akvarelist Gabrijel Kolbič, po katerem se imenuje društvo na Zgornji Velki. Tako je Jožefu Horvatu akvarel še danes najkvalitetnejši likovni izraz, čeprav ne smemo zanemariti njegovega izražanja tudi v drugih slikarskih tehnikah. Profesor likovne pedagogike Alen Krajnc pa meni, da ob slikarstvu Jožefa Horvata ne moremo mimo dejstva, da je likovna ustvarjanje intimna izpoved posameznika, ki išče svojo bivanjsko poslanstvo, ki se aktivno odziva na pojave okolja, v katerem živi in dela, ki plemeniti dušo človeka. Horvatovo delo pa poleg že naštetih dejstev odlikuje nenehna navezanost in spojitev z Marijo Snežno (Sveta Ana v Slovenskih goricah) – motivom, ki se je takorekoč zapisal v podzavest njegovih likovnih stvaritev.


Več v Kultura in izobraževanje