O, ženska…lahko si lepa, samo bog ne daj, da si še pametna...

»Lahko si seksi, samo bog ne daj da si še inteligentna, samosvoja in neuklonljiva. Potem si že premočna za sistem.«

Svetlana Oletič, nedelja, 8. marec 2020 ob 08:14
Pravijo, da so pametne ženske pri moških celo blokirajo naravne reflekse

Pravijo, da so pametne ženske pri moških celo blokirajo naravne reflekse

»Lahko si seksi, samo bog ne daj da si še inteligentna, samosvoja in neuklonljiva. Potem si že premočna za sistem.«

Kolikokrat sama sebe zalotim, da imam podoben način razmišljanja kot razvpita blogerka Nina Orel, ki je bila nekdanja košarkarica, državna reprezentantka, zdaj pa piše blog »Slavetomyself« in organizira delavnice za moške in za ženske.

Kolikokrat se moram dobesedno pomanjšati v razgovorih z moškimi, da izpadem plehko in se smejim njihovim šalam, ker se od mene to pričakuje. Ker se potem ne počutijo ogrožene. Pravijo, da so pametne ženske pri moških celo blokirajo naravne reflekse. Kot bivša perfekcionistka in zlata deklica sem bila navajena vsem ugajati in tako igram svojo igro še danes. Navadno mi uspe. V življenju sem imela le kratko obdobje, ko sem »se začela oblačiti kot cerkvena miš oziroma kot tiste ženske, ki vzbujajo občutek, da so svetlobo dneva zamenjale s smrtnim grehom.« (Carlos Luiz Zafon) Se ni obneslo. Enostavno nisem bila jaz. Zakaj bi se skrivala pred svetom? Če kdo za lepim videzom ne opazi široke razgledanosti in inteligence, je to njegov problem, ni moj.

Ženski princip altruizma

V intervju za revijo »Ona plus« dr. Andrej Perko na vprašanje: »Zakaj si ženske tako zelo želimo reševati moške?« je dejal: »Očitno imate z materinstvom povezan ženski princip altruizma in pomoči, ki je pri vas večji. Po drugi strani pa presegate meje svojih sposobnosti. Globoko v intimi pričakujete, da vas bo moški zaščitil in branil, da se boste nanj lahko naslonile v stiski. Ampak kako, če ste vzele problematičnega tipa, ki je neodgovoren in nezanesljiv? Vi ga boste rešili z ljubeznijo?« Govori o tem, da si ženske ne izbirajo  korektnih fantov, pridnih študentov, ki ne žurajo naokrog in se ne zapijajo, ker se jim zdijo dolgočasni. Očitno bolj si želijo razburjenja ob problematičnem tipu, ki daje vtis »mačota«, v resnici pa je mamin sinček.

Sama sem imela podobno bolečo izkušnjo. Vsi so mi rekli, da se iz tega odnosa ne more razviti nič resnega, ampak to ni zaleglo. Želela sem si ga rešiti, mu pomagati, da bi se pobral. Mislila sem, da mi bo uspelo. Kako sem bila naivna! (čeprav to sem še vedno...) Mislila sem, da me ne razumejo...Edino opravičilo zame - sem bila takrat stara šele devetnajst let in nisem imela dosti izkušenj z moškimi. Pustila sem se poteptati, pustila sem mu, da je omajal mojo samozavest. Ali bi zdaj dovolila nekomu, da tako ravna z menoj? »Off course not«. Ampak za ta zanesljiv odgovor sem potrebovala čas in osebnostno rast. Nedvomno pa, da sem potrebovala takšno izkušnjo, drugače ne bi bila to, kar sem.

Ženske laži

Nekje sem prebrala, da se človek dnevno zlaže najmanj dvajsetkrat. Ženske verjetno so pri tem večje mojstrice kot moški. Katere so najbolj klasične ženske laži? Koliko je stara, koliko ima kilogramov, koliko centimetrov ima okoli pasu, katero konfekcijsko številko ali katero številko čevljev nosi? Sebi navadno odbijem dva kilograma pri teži in eno številko pri čevljih.

Kdaj se največkrat zlažemo? Takrat, ko povemo prijateljici, da jo bomo poklicali, pa je ne pokličemo, ko povemo nekomu, da se bomo pri njem oglasili, pa nikoli ne pridemo, ko pohvalimo frizuro ali obleko od sodelavke, čeprav mislimo ravno nasprotno. Tudi takrat, ko hvalimo novorojenčke in rečemo: »Kako so luštni!« čeprav v resnici so bolj podobni starčkom. Radi pohvalimo svoje otroke pred drugimi, pripišemo jim več dobrih lastnosti, čeprav doma nismo tako navdušeni nad njimi. "Naš se je pri sedmih mesecih že plazil, pri enajstih je shodil, pri petnajstih je že začel govoriti, pri dveh je bil že čisto suh..." 

Vedno smo malce prehitri, vsaj za en mesec. Zakaj? Hočemo, da drugi mislijo, da imamo popolnega otroka, pa tudi sami hočemo verjeti v to, vsaj za trenutek.

Kako pa je v službi? Šefu dajemo lažni občutek, da smo vedno na voljo in pripravljeni za marsikatero delo, tudi za nadure, čeprav nas doma čaka kup gospodinjskih opravil in mož, ki se je že naveličal vloge varuške.

Zlažemo se tudi takrat, kadar se nasmehnemo sodelavcu v službi in ga tudi prisrčno pozdravimo, čeprav nam v resnici gre strašno na živce. Največ pa lažemo osebam, s katerimi smo si najbližje, svojemu partnerju na primer. Vi ne? Vedno poveste, koliko stala vaša nova obleka? Ali čevlji? Čeprav to postaja vse težje, moj mož takoj dobi sms iz banke o plačani storitvi ali vidi vse prek klika. Marsikatera ženska se zlaže, da doživi orgazem...To je ena od najbolj popularnih ženskih laži. Naredi to, da ne bi prizadela svojega moškega, ki se ne vešč v postelji ali zato, da bi ga obdržala. Ali še tista skoraj znamenita laž, da žensko spet boli glava. Pa moški spet in spet nasedejo, čeprav imajo sebe za neverjetno pametne...

Zakaj ženske lažejo?

Zakaj že ženske lažejo?  Ker lahko. Ker njihovi moški jih itak ne bodo razkrinkali. Ni težko moškega oviti okoli prsta in ga pripraviti, da bo delal vse, kar mu bo narekovala ženska. Z izjemo seveda takšnih tipov, ki imajo zelo razvito intuicijo in znajo spremljati obrazno mimiko in govorico telesa žensk. Na srečo je takšnih moških veliko premalo, zato lahko na široko in počez lažemo brez slabe vesti, tako iz navade.

Zakaj to počnemo? Ker naši dragi moški enostavno hočejo to slišati, ker to za njih ni le  potrditev njihove moškosti, ampak tudi bistvo življenja. Dober mož mora osrečiti svojo žensko, mar ni tako? Tudi za ženske velja enako. Nobena se noče nikomur zameriti, z vsemi želi imeti dobre odnose in ugajati, biti všečna. Tako smo navajene že od malega. Ker nam je tako lažje živeti. Dejansko si sami ustvarjamo svet, v katerem je vse lepše kot v resnici. Zakaj so tako priljubljene pravljice? Ker vsaki od nas hoče živeti svojo pravljico in verjeti, da ga čaka srečen konec.

Včasih pa to niti ni to tako slabo - zlagati se. Če se večkrat sami sebi zlažemo, da smo lepe, naenkrat začnemo v to verjeti same in potem, hočemo, ali nočemo - v to bodo začele verjeti tudi druge. Gre za nekakšno verižno reakcijo. Če boste ve same sebe prepričale v to, da ste dobre, da ste vredne več, da si zaslužite več, bodo to začutili tudi drugi. Tako boste prejeli energijo ljudi, ki vas obdajajo in boste postali samozavestnejši.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.


Več v Kolumne in komentarji

Svetovni dan oživljanja na Grlavi

Minil je svetovni dan oživljanja!

četrtek, 27. oktober 2022 ob 13:05
Miha Deželak nam je prinesel nagrado

Miha Deželak nam je prinesel nagrado

nedelja, 1. avgust 2021 ob 08:47