Melodija, ki prinaša svetlobo v zavetje naših domov

Za več svetlobe v teh temnih dneh je vsestranska glasbenica Marjetka v zavetju svojega doma v okolici Apač pri Gornji Radgoni, v sodelovanju z MT Studiom posnela novo avtorsko skladbo

Aleksandra Papež, četrtek, 19. marec 2020 ob 19:36
Marjeta Urbanič Rudolf

Marjeta Urbanič Rudolf

V času odmika od običajnega in zaskrbljenih obrazov na ulicah je nastala skladba »Dete naše«. Za več svetlobe v teh temnih dneh je vsestranska glasbenica Marjetka v zavetju svojega doma v okolici Apač pri Gornji Radgoni, v sodelovanju z MT Studiom posnela novo avtorsko skladbo.

Marjeta Urbanič Rudolf, ki svoje skladbe predstavlja pod imenom Marjetka, prihaja iz okolice Apač pri Gornji Radgoni. Tam jo lahko domačini ob nedeljah in praznikih srečajo za orglami v cerkvi Marijinega Vnebovzetja, sicer pa s solo nastopi, nastopi svojih učencev, zborov in Vokalne skupine UPS popestri marsikateri dogodek v svoji okolici in sosednji Avstriji.

V teh dneh pa je, upoštevajoč državne uredbe in preventivne ukrepe o zaščiti pred okužbo, posnela skladbo baladnega značaja »Dete naše«, ki ji lahko prisluhnete v videu. Besedilo in melodija sta izpod Marjetkinega peresa z željo, da nas v tem obdobju in nasploh opogumita k zaupanju v svetlo prihodnost, če bomo le zmogli verjeti v dobro.

Marjetka je napisala tudi besedilo in glasbo za praznično skladbo »Srečen božič«, ki ji je s svojo Vokalno skupino UPS in producentom Martinom Juhartom podarila zvočno in video podobo. Lansko poletje pa je zaznamovala z lahkotnim ritmom skladbe »Pojdi z nami«, ki popolnoma ustreza njenemu iskrivemu in zmeraj mladostnemu značaju. Zanjo je besedilo prispevala Marjetka, pri melodiji pa je sodeloval še Matej Pečaver. V videospotu so se Marjetki pridružile plesalke plesne skupine Swank.

Da Marjetka, poleg družine in službe, ne počiva, dokazuje skladba »Najin svet«, ki je prav tako izpod njenega peresa in je konec lanskega leta dobila tudi svoj videospot ter več mladoporočencem polepšala njihov dan, kar tudi sicer Marjetka počne z največjim veseljem. Hkrati pa je tudi sama srečno poročena, kakor nasmejano zatrjuje je njena največja opora in podpora prav njen mož Tomas, ki se sicer ukvarja s fotografiranjem in snemanjem. Skupaj z njim sta z glasbo obogatila ter v objektiv ujela že zares veliko poročnih dni.

S kraljico glasbil, z orglami, se je Marjeta prvič resneje srečala v Velenju, pri Emi Zapušek. Šolanje je po maturi nadaljevala v Freiburgu, pri Zsigmondu Szathmaryu orgle in pri F. Yuki Weber klavir. Študij orgel je nadaljevala v Stuttgartu, v redzredu Bernarda Haasa in mu dodala študij glasbene pedagogike. V tistem času je osvojila tudi številne nagrade na raznih tekmovanjih in svoje znanje utrjevala pri priznanih profesorjih svetovnega formata.

Marjetka, ki ima tudi sama doma dva svoja majhna glasbenika, poučuje klavir in orgle na glasbeni šoli Karol Pahor Ptuj ter v svojem Glasbenem ateljeju BACH. Ves čas pa skrbno neguje svoje veselje do dela z zbori in zasedbami. Vodi Vokalno skupino UPS, v svojem ateljeju poučuje solo petje, vodi cerkveni pevski zbor Gregor Zafošnik Apače in cerkveni zbor Sv. Antona v Cerkvenjaku ter sodeluje z raznimi komornimi zasedbami, ob vsem te pa vse vidneje gradi svojo pevsko kariero.

Foto: osebni arhiv



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Glasba in film