Zaradi slabo ugasnjene cigarete za 30 tisoč evrov škode

Zagorela vmesna vrstna stanovanjska hiša

Prlekija-on.net, petek, 20. marec 2020 ob 18:29
Zagorela vmesna vrstna stanovanjska hiša

Zagorela vmesna vrstna stanovanjska hiša

V četrtek, okoli 13.40 je zagorela vmesna vrstna stanovanjska hiša na Pohorski ulici v Mariboru. Požar se je s terase, kjer je zagorelo, preko lesenega opaža razširil na ostrešje. Požar so pogasili gasilci. Poškodovan ni bil nihče. Materialna škoda je nestrokovno ocenjena na okoli 30.000 evrov.

Policisti in kriminalisti so z ogledom ugotovili, da je do požara po vsej verjetnosti prišlo zaradi slabo ugasnjene cigarete. O svojih ugotovitvah bodo podali poročilo pristojnemu tožilstvu.

Kuril v naravi, ogenj se je razširil na lopo sosede

V sredo dopoldan pa je 59-letni moški na zemljišču v Stari gori pri Šentilju, zakuril porezane veje smreke. Ker kurišča ni ustrezno uredil in zavaroval in zaradi močnega vetra, se je ogenj razširil na leseno lopo oz. garažo last 57-letne domačinke. Ta je v celoti zgorela. V njej je imela lastnica spravljenih okoli 10 kubičnih metrov drv, traktorsko prikolico, plug, škropilnico in pločevinasto posodo za bencin. Ko je lastnica skušala te predmete rešiti pred ognjem, se je opekla po rokah in obrazu. Z reševalnim vozilom so jo prepeljali v UKC Maribor. Njene poškodbe so opredeljene kot lažje.

Materialna škoda je nestrokovno ocenjena na okoli 10.000 evrov. Policisti bodo opisanega moškega, zaradi suma storitve kaznivega dejanja Povzročitev splošne nevarnosti, ovadili pristojnemu tožilstvu.

Velika požarna ogroženost naravnega okolja

Posamezne občine in gasilske zveze so že v preteklih dneh prepovedale kurjenje v naravi, zaradi epidemije koronavirusa, in da se s tem še dodatno ne ogroža gasilcev ob intervencijah. Na podlagi odločitev, sprejetih na dopisni seji vlade Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje pa se od danes za področje celotne Slovenije razglaša veliko požarno ogroženost naravnega okolja na območju celotne države. Razglas ne velja za območja s snežno odejo.

"Z dnem razglasitve velike požarne ogroženosti je v naravnem okolju poleg požiganja in odmetavanja gorečih ali drugih predmetov ali snovi, ki lahko povzročijo požar, prepovedano tudi kuriti, kuriti kresove, požigati na območjih ob infrastrukturnih objektih, izven pozidanih površin uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar ter izvajati ognjemete;" sporočajo iz uprave. Pristojni organi bodo v času razglašene velike požarne ogroženosti naravnega okolja izvajali poostren nadzor.



Več v Črna kronika