Po potresu večja gmotna škoda, za življenje 15-letnega dekleta se borijo

Iz Zagreba prihajajo pretresljivi prizori posledic potresa, sprva so poročali tudi o vsaj eni smrtni žrtvi, a naj bi osebju nato uspelo otroka reanimirati

Prlekija-on.net, nedelja, 22. marec 2020 ob 07:25
Iz Zagreba poročajo o škodi

Iz Zagreba poročajo o škodi

Kot smo že poročali, je marsikoga, v nedeljo zjutraj okoli 6.25 iz mirnega spanja prebudil močan potres. Po zadnjih podatkih je epicenter bil na globini 10 km v okolici Zagreba, potres pa je imel magnitudo 5,3 po Ricterjevi lestvici. Prebudil je tudi marsikoga v Sloveniji, predvsem v južni in severovzhodni Sloveniji smo ga zelo čutili. Arso je do sedaj prejel preko 3.000 odzivov prebivalcev, ki so potres čutili.

Sledilo še je več popotresnih sunkov, tudi močnejši nekaj čez 7. uro, ki je imel magnitudo 5,0 ter nato še drugi popotresni sunek ob 7.41, ki je imel magnitudo 3,7. Iz Zagreba medtem poročajo o škodi na stavbah, avtomobilih, ljudje so v paniki zbežali iz hiš... poškodovan je tudi vrh zagrebške katedrale. Kot poroča jutarnji.hr, so se tla tresla okoli 10 sekund. Hrvaški portal index.hr piše, da je v delih mesta na kratko zmanjkalo elektrike in vode. Index tudi piše, da je vodja Zavoda za nujno medicino Žarko Rašić dejal, da so po prejemu obvestila o rušenju stavbe v Đurđićevi ulici, reševalci odšli na prizorišče, kjer so odkrili težko poškodovanega 15-letnega otroka, ki ni kazal znakov življenja. Odpeljali so ga v Kliniko za otroške bolezni, kjer so sprva poročali o smrti otroka, a nato pozneje, da so ga uspeli reanimirati in mu skušajo rešiti življenje. Po zadnjih podatkih naj bi šlo za dekle, ki naj bi bilo v kritičnem stanju.

Najhujši potres v zadnjih 140 letih

Kot poročajo hrvaški mediji, je bilo v potresu poškodovanih še nekaj ljudi, a pri drugih naj ne bi šlo za težje poškodbe. Po informacijah gasilcev je nekaj ljudi še ujetih v svoja stanovanja. Iz različnih delov mesta poročajo o porušenih zidovih, popokanih stenah, največja gmotna škoda pa je opazna v središču Zagreba, kjer prevladujejo starejše zgradbe s konca 19. stoletja.

"Potres je bil jakosti 5,5 po Richterju. Gre za najmočnejši potres v zadnjih 140 letih. Vse meščane pozivamo k previdnosti. Za zdaj priporočamo, da se zadržujejo zunaj zgradb," je sporočil hrvaški premier Andrej Plenković.

Potres je bil na Hrvaškem, vir: https://earth3dmap.com/

Iz spanja nas je prebudil močan potres


Poškodovani stebri mostu, foto: SZRON, MOM

Potres poškodoval tudi dvoetažni most v Mariboru


Šteta u Zagrebu nakon potresa

Objavil/a Index.hr dne Sobota, 21. marec 2020

Nezapamćeni potres u Zagrebu, otpao vrh katedrale

Objavil/a Index.hr dne Sobota, 21. marec 2020

Takšne so po jutranjem potresu z magnitudo 5.3 razmere v Zagrebški bolnišnici. Po neuradnih podatkih je potres v Zagrebu terjal tudi 1 smrtno žrtev. Umrl naj bi 15-letni deček. #Zagreb

Objavil/a Neurje.si dne Nedelja, 22. marec 2020
Potres

 

Objavil/a Antikvarijat Zlatarevo Zlato dne Sobota, 21. marec 2020

Fotografije kako izgleda Zagreb nakon potresa koji se desio u 6:20h Cijeli grad je uništen, Katedrali nedostaje vrh,...

Objavil/a Edi Vinković dne Nedelja, 22. marec 2020


Več v Narava