Še en razlog, da ostanete doma: puščavski prah v zraku

Še posebej se aktivnostim na prostem naj izogibajo odrasli in otroci z boleznimi pljuč, odrasli z boleznimi srca in starejši

Prlekija-on.net, sobota, 28. marec 2020 ob 13:33
Ozračje je v teh dneh precej motno

Ozračje je v teh dneh precej motno

Kot smo pisali že v petek, je večino Evrope zajel oblak puščavskega prahu. Nad Slovenijo so v petek, 27. marca v dopoldanskih urah na vseh merilnih mestih državne merilne mreže izmerili zelo visoke ravni delcev PM10. Zelo visoka onesnaženost zraka s puščavskim prahom bo predvidoma nad Slovenijo vztrajala do nedelje.

Arso priporoča, da se v času visoke onesnaženosti prebivalci zadržujejo v zaprtih prostorih. "Intenzivnejšim fizičnim aktivnostim na prostem naj se še posebej izogibajo odrasli in otroci z boleznimi pljuč, odrasli z boleznimi srca in starejši. Tudi ostali naj intenzivne fizične aktivnosti na prostem zmanjšajo," navajajo.

Ob tem sicer naj ne bi šlo za saharski prah, kot se je sprva poročalo, pač pa za prah iz Kavkaza.

Saharski prah v zraku

Se vam zdi, da je danes megleno? V zraku je nekaj drugega...


Na nevarnost opozarja tudi Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ): "Delci PM10 imajo akutne učinke na zdravje predvsem pri ranljivih skupinah populacije. To so otroci, starejši in tisti z že obstoječimi kroničnimi srčno-žilnimi, dihalnimi obolenji in sladkorno boleznijo. Delci lahko akutno delujejo na dihalni trakt, kar se kaže s kihanjem, kašljanjem, izcedkom iz nosu ali oči. Poslabšajo lahko astmo in kronično obstruktivno pljučno bolezen," opozarjajo na NIJZ.

Svetujejo, da:

  • ostanete doma v času najbolj povišanih koncentracij,
  • zračite stanovanje, ko koncentracije delcev padejo,
  • ste v času povišanih koncentracij manj fizično aktivni na prostem.

Zaradi saharskega prahu, ki ga prinaša veter, so povišane koncentracije trdih delcev PM10 v zraku Delci PM10...

Objavil/a Nacionalni inštitut za javno zdravje - NIJZ dne Sobota, 28. marec 2020


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Narava