Pred desetimi leti je izšla prva številka Prleških cejtng

26. marca 2010 je izšla prva številka brezplačnega mesečnika Prleške cejtnge, že leta 1992 pa je v Prlekiji izhajal neodvisni časopis Klopotec

Prlekija-on.net, nedelja, 29. marec 2020 ob 20:59
Prva številka je bila predstavljena tudi v Kopru na dan izida

Prva številka je bila predstavljena tudi v Kopru na dan izida

Te dni je minilo 10 let, odkar smo na portalu Prlekija-on.net s sodelavci in prijatelji uresničili projekt prleških novic v tiskani izdaji in je tako v petek, 26. marca 2010 izšla prva številka brezplačnega mesečnika Prleške cejtnge. Prvo številko cejtng so takrat prvi lahko dobili potniki na Prleškem cugu, ki je dan pozneje, v soboto, 27. marca, peljal iz Ljutomera v Koper.

Prleške cejtnge so izhajale do decembra 2012, skupaj je izšlo 21 številk. Časopis je bil brezplačen, imel je tudi skoraj tisoč naročnikov, a se nam finančno ni izšlo, saj smo vse stroške krili sami, lokalne oblasti pa takrat niso kazale pretiranega zanimanja, da bi se časopis ohranil. Kljub temu, da se finančno v drugem letu ni izšlo, smo vztrajali. V dobrih dveh letih izhajanja smo pri ljudeh naleteli na dober odziv, bralci so časopis dobro sprejeli in ga z veseljem prelistali. Dobili smo večinoma pohvale in pozitivne ter konstruktivne kritike, seveda pa ni nikoli tako dobro, da ne bi moglo biti še bolje, zato smo upoštevali vse predloge za izboljšanje cejtng.

Vse številke cejtng lahko danes prelistate v našem spletnem arhivu
Prleške cejtnge

Izid mesečnika Prleške cejtnge


Pepek s popotniki v Kopru

Prleško popotovanje v Koper


Navdih za izdajanje Prleških cejtng je bil še en časopis, ki je v Prlekiji izhajal že leta 1992. Takrat je Prlekija imela svoj neodvisni časopis, Klopotec. V petek, 6. marca 1992, torej pred več kot 28. leti, je izšla 2. številka, ki smo jo že pred leti našli v naših zaprašenih omarah ter jo objavili virtualno.

2. številko časopisa Klopotec iz leta 1992 lahko prelistate tukaj

Cena časopisa Klopotec je bila 50 takratnih tolarjev, v časopisu pa se je našlo veliko zanimivih zgodb in člankov o lokalnem dogajanju, intervjujev, kulinarični in vinski kotiček, prleški slovar ter še veliko ostalih koristnih informacij, ki so bile takrat aktualne, danes pa so glede na časovno razliko, še bolj zanimive za prebrati. Tudi v naših cejtngah smo takrat pripravljali podobne rubrike, tudi sicer pa smo združili moči z nekdanjim odgovornim urednikom časopisa Klopotec.

Časopis je nekdaj predstavljal pomemben vir informacij, kar pa v zadnjih letih vse bolj zamira, saj časopis nadomeščajo internetni portali in mediji ter tudi socialna omrežja, kjer se dogodki, ki se zgodijo, pojavijo praktično takoj, še v živo. In vsak jih ima takoj na dosegu roke, na svojih računalnikih, tablicah in mobilnih telefonih. Je pa časopis še vseeno nepogrešljiv pri starejših ljudeh ter pri tistih, ki vseeno raje ob jutranji kavici časopis prelistajo, kot pa gledajo v ekran.

Prvo številko Prleških cejtng lahko prelistate spodaj, vse številke pa v našem arhivu. Spodaj lahko pregledate tudi vse naslovnice vseh izdanih številk.

Ena izmed slik v časopisu Klopotec izpred 18 let

Neodvisni časopis Prlekije pred 18. leti


Neodvisni časopis Klopotec

Pred 25. leti je v Prlekiji izhajal neodvisni časopis Klopotec




Več v Zanimivosti