Bo prleška tünka postala pomurska tünka?

Enako bi se zgodilo s prekmursko gibanico, ki bi tako postala pomurska gibanica, prleška gibanica pa ne bi več obstajala

Prlekija-on.net, sreda, 1. april 2020 ob 09:077
Prleška tünka

Prleška tünka

1. april

Prleško tünko, kot proizvodov z zaščiteno geografsko označbo na evropski ravni, je evropska komisija v Bruslju na seznam zaščitenih proizvodov v Evropski uniji dodala leta 2010. Takrat je to bil peti slovenski proizvod na tem seznamu. S to označbo se zaščitijo kmetijski pridelki in živila, ki so pridelani ali predelani na določenem geografskem območju in imajo posebno kakovost, sloves in druge značilnosti, ki izvirajo iz tega geografskega območja.

Registracija proizvoda pri Evropski komisiji pomeni, da je ime proizvoda na celotnem območju EU zaščiteno pred potvorbami, zlorabami, posnemanjem in drugimi praksami, ki potrošnika lahko zavajajo glede resničnega porekla proizvoda.

Meso iz tünke

Prleška tünka postala zaščiten slovenski proizvod v EU


Na ravni EU-ja sicer obstajajo tri različne oznake za zaščito kmetijskih pridelkov in živil. Poleg geografske označbe še označba porekla in označba zajamčena tradicionalna posebnost. Komisija mora nacionalne vloge za te tri označbe preučiti v roku enega leta od njihovega prejema. Če je vloga popolna, Evropska komisija v Uradnem listu EU-ja objavi povzetek vloge, nato pa lahko v roku šestih mesecev od objave države članice ali tretje države podajo ugovore na objavljene vloge. Če ugovorov ni, komisija proizvod registrira.

Predznak prleški in prekmurski bi nadomestil pomurski

V luči ustanavljanja pokrajin pri nas, ki je bilo aktualno predvsem lansko leto, a nato nekoliko potihnilo, pa se je pojavila tudi pobuda, da se vsi proizvodi, ki imajo predznak bodisi prleški, bodisi prekmurski, poenotijo in bi vsi imeli predznak pomurski. Saj kot je znano, pri nas po zadnjem predlogu pokrajin, ne bi obstajala niti Prlekija niti Prekmurje, pač pa Pomurje. Tako bi po tem predlogu prleška tünka postala pomurska tünka, prekmurska gibanica bi bila pomurska gibanica, prleška gibanica, ki pa zaenkrat ni zaščitena kot proizvod z geografsko označbo, pa v bistvu s takim imenom sploh ne bi več obstajala. Proizvodi, ki imajo dvojo označbo, recimo Štajersko-prekmursko bučno olje, bi po tem predlogu postalo Štajersko-pomursko bučno olje... Tako bi se poenotila vsa imena proizvodov v Sloveniji, ne samo pri nas, pač pa tudi pri ostalih proizvodih iz drugih pokrajin.

Pobuda sicer ni naletela na pretirano odobravanje stroke, tudi zato, ker bi imena potem bila umetna, saj se meša geografske, zgodovinske, jezikoslovne in druge pojme, podobno torej, kot pri ustanavljanju pokrajin. Težave so tudi na posameznih območjih, kot je Prlekija, ki bi po trenutnem predlogu bila razdeljena v Pomurje in Štajersko, zato bi v Pomurju morali imeti pomursko tünko, v štajerskem delu Prlekije štajersko tünko, itd... kar bi predstavljalo še večjo zmedo, kot če določeni izdelki enostavno ostanejo s predznakom prleški.

Zadeva bo sicer še šla čez veliko popravkov in debat, zagotovo pa po epidemiji Covid-19, ki trenutno zaposluje ves svet in se zaenkrat za ostala vprašanja ne posveča veliko pozornosti. Vsekakor tudi mi upamo, da do takšnega absurdnega predloga nikoli ne pride in da ne bo uresničen, sploh pa ne sedaj v teh izrednih razmerah, ko bi "po tiho" lahko verjetno marsikaj sprejeli, pa s tem večina prebivalcev sploh ne bi bila seznanjena.

Prlekija

Kje so meje Prlekije?




Več v Gospodarstvo