V Občini Sv. Jurij ob Ščavnici prostovoljke šivajo pralne zaščitne maske za občane

Župan in štab Civilne zaščite so se ta korak odločili po ugotovitvi, da se ne morejo zanašati na zadostno pomoč regijskega štaba CZ

Branko Košti, sreda, 1. april 2020 ob 15:53
Šivanje mask pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Šivanje mask pri Sv. Juriju ob Ščavnici

V Občini Sveti Jurij ob Ščavnici so pričeli s šivanjem pralnih zaščitnih mask za svoje občane. Do te odločitve jih je pripeljalo spoznanje, da bodo v času epidemije koronavirusa morali sami poskrbeti za svoje občane, saj jim pristojni organi ne morejo zagotoviti zadostne količine zaščitnih mask.

Odločitev o šivanju mask je bila sprejeta na strani župana Antona Slane in občinskega štaba civilne zaščite, sta nam povedala direktorica Občinske uprave Občine Sv. Jurij Melita Muhič in poveljnik CZ Občine Franc Štuhec. Že pred štirinajstimi dnevi, ko so se stvari zaostrovale, so se pogovarjali kako bodo stvari reševali, ko bo potrebno. Od takrat so delali po navodilih regijskega štaba CZ Pomurja in upali, da bodo z njihove strani dobivali zaščitna sredstva. Po uveljavitvi novega Odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji in prepovedi gibanja tudi izven občin, so uvideli, da te stvari ne bo mogoče reševati s sredstvi, ki so jih dobivali, saj so bila ta sredstva minimalna in si z njimi niso mogli dosti pomagati. Dobili so le dve pošiljki in sicer enkrat petdeset in enkrat sto mask, pa še te so bile za uporabo le do dveh ur. Zato se je župan Anton Slana, skupaj s štabom CZ odločil, da se sami organizirajo in začnejo šivati pralne maske.

Šivanje mask na Spodnjem Krapju

Na Spodnjem Krapju za vsako hišo sešili pralne zaščitne maske


V roku dveh, treh ur, so imeli stvari organizirane do te mere, da so s pomočjo občanke – šivilje Simone Vršič, prišli do potrebnega materiala in vse potrebne opreme za izdelavo pralnih zaščitnih mask. Prostori v Centru ponovne uporabe jim omogočajo namestitev strojev, miz in ostale opreme tako, da v skladu z danimi navodili zagotovijo varnost oseb, ki sodelujejo pri izdelavi mask. Že v prvih urah so se na klic in prošnjo župana odzvale številne prostovoljke, ki so že v torek začele z šivanjem. Blago za maske in vse ostale potrebne pripomočke je priskrbela Občina, šivilje pa so pripeljale svoje šivalne stroje. Že v prvih šestih do sedmih urah so sešile okrog 350 mask.

Na občino so dobili tudi informacije, da se nekatere občanke po vaseh odločajo za šivanje mask tudi doma, in sicer v Slaptincih in mogoče še kje drugje, kar seveda zelo pozdravljajo in jih zelo veseli, da so ljudje pripravljeni pomagati po svojih močeh.

Za začetek načrtujejo za vsako gospodinjstvo eno pralno masko, da lahko občani opravljajo nujne stvari, kot so nakup v trgovini, lekarni ipd. Razdeljevali jih bodo s pomočjo operativnih gasilcev, kateri bodo prav tako dobili maske, že danes (v sredo) pa bodo z maskami oskrbeli vse živilske trgovine v občini.

Direktorica Melita Muhič je izrazila hvaležnost prostovoljkam, katere so bile v zelo kratkem času pripravljene priskočiti na pomoč in jim delo odlično uspeva in seveda vsem tistim, ki so se šivanja lotile doma. "Ne želimo širiti neke panike in negativizma, ampak si le želimo dobro vseh občank in občanov, z upanjem zreti v boljši jutri, ker verjamemo, da nam bo skupaj uspelo premagati ta virus in to izredno stanje, v katerem smo se znašli. Svojim občanom želimo, da čim bolj mirno in brez panike speljemo skozi in si po najboljših močeh pomagamo med sabo".

Občina Sv. Jurij ob Ščavnici izvaja tudi vse potrebne ukrepe, ki jih iz dneva v dan sprejema in nalaga vlada in druge pristojne institucije, sodeluje z medobčinskim inšpektoratom in vsemi drugimi pristojnimi službami. Stvari zaenkrat potekajo normalno, za kar gre zasluga štabu CZ, ki stvari pelje in koordinira.

Silvie je o šivanju mask naredila risanko

Čehinja, ki je med pandemijo ostala v Sloveniji, posnela risanko o šivanju mask




Več v Kultura in izobraževanje