Zdrave stanovalce bodo iz DSO Ljutomer preselili v glamping naselje Bioterme

Tja naj bi preselili od 30 do 40 zdravih stanovalcev, nekaj že danes ali jutri

Prlekija-on.net, četrtek, 2. april 2020 ob 18:101
Zdrave stanovalce bodo preselili v glamping naselje Bioterme

Zdrave stanovalce bodo preselili v glamping naselje Bioterme

V Ljutomeru se trudijo, da bi zajezili širitev koronavirusa, ki je pred dnevi izbruhnil v tukajšnjem domu starejših občanov. V sredo je namreč v domu bilo potrjenih že 33 okužb. Teodora Petraš, epidemiologinja z območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) v Murski Soboti, je za STA povedala, da so po ogledu prostorov v Biotermah ocenili, da so primerni za bivanje predvsem za tiste varovance, ki so gibljivi, samostojni in z boleznimi, ki so stabilne. To pomeni, da ti starostniki ne potrebujejo dodatne nege. Poudarila je še, da morajo pri tej izbiri biti zelo previdni in seveda želijo s tem izolirati tiste, ki so zdravi, ki torej niso okuženi.

Ob tem dodaja, da je izjemno pomembno varovancem zagotoviti zdravstveno oskrbo. Na današnjem sestanku predstavnikov NIJZ-ja, občine, civilne zaščite in zdravstvenega doma so se dogovorili, da bodo imeli osebje, ki jim bo na razpolago 24 ur.

Tja naj bi preselili od 30 do 40 zdravih stanovalcev. Iz Bioterm so nam medtem sporočili, da bodo stanovalce naselili v glamping naselju.

Danes pa se je oglasila tudi Skupnost socialnih zavodov Slovenije, ki odločno nasprotuje premeščanju stanovalcev iz domov.

Zdrave starejše naj bi preselili v teh dneh

Skupnost socialnih zavodov Slovenije odločno nasprotuje premeščanju stanovalcev iz domov


Podžupan Občine Ljutomer Niko Miholič je potrdil, da bodo že jutri prišle dodatne zdravstvene delavke, za kar so se dogovorili na regijski ravni. Občina oz. civilna zaščita se tudi trudita, da jim bodo priskrbeli malice iz alternativne kuhinje, ki so jo uredili v bližini Ljutomera. V tej kuhinji že kuhajo tudi za zunanje odjemalce doma, ki so po zaprtju domske kuhinje ostali brez te možnosti.

Direktor doma Tomislav Nemec pa je za Radio Slovenija zatrdil, da delajo vse, kar je mogoče, tudi da se virus ne bi tako hitro širil in testirajo tudi tiste, ki ne kažejo znakov. Po njegovih besedah je kar nekaj teh stanovalcev, ki ne kažejo nobenih znakov, pozitivnih. S testiranjem namenijo tudi nadaljevati, tako da bodo testirali vse stanovalce. V Bioterme želijo še danes preseliti nekaj stanovalcev, da bi tako sprostili nekaj sob v domu in tako uredili izolacijo za tiste okužene, ki jo potrebujejo.

Virus se je hitro razširil

Prvi dve okužbi sta pri stanovalcih bili sicer potrjeni v petek, nato pa je število hitro pričelo naraščati, ko so opravili vsak dan teste pri večjem številu stanovalcev. V nedeljo so nato zabeležili dodatne štiri, v ponedeljek je število naraslo že na 16, v torek na 22, v sredo pa na 33. V domu je sicer 90 zaposlenih in 152 stanovalcev.

Ob tem se je v javnosti pojavilo tudi pismo zaskrbljenih občanov, ki jih skrbi, da bi se virus razširil na širše območje, saj se govori tudi o tem, sa so stanovalci že v času epidemije in vseh ukrepov na ravni države, prosto hodili po okolici in tudi mestu, ter da je tudi domska kuhinja predolgo obratovala za zunanje uporabnike.

V ponedeljek je v Ljutomeru pričela veljati odredba o zaprtju obeh ljutomerskih parkov in pločnika pred domom, kjer okolico nadzoruje tudi redar.

DSO Ljutomer

Število potrjenih okužb se je v DSO Ljutomer povzpelo na 33




Več v Gospodarstvo