Zdravko Počivalšek: Gre za režiran in politični lov na mojo glavo

Zdravko Počivalšek se je odzval na poročanje o dobavi mask, ki odmeva te dni

Prlekija-on.net, petek, 24. april 2020 ob 14:34
Zdravko Počivalšek, foto: RTV Slovenija

Zdravko Počivalšek, foto: RTV Slovenija

Na petkovi novinarski konferenci glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo COVID-19, je spregovoril tudi minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki se je odzval na poročanje o dobavi mask, ki odmeva te dni. Počivalšek je v uvodu povedal, da situacije, v kateri se je Slovenija znašla zaradi pojava koronavirusa, ne moremo primerjati z nobeno drugo v zgodovini samostojne Slovenije, zgodbo o maskah pa označil za "režiran in politični lov na njegovo glavo".

Kot je povedal, odločitve glede nabave zaščitne opreme niso bila stvar enega posameznika, ampak delo in sodelovanje več ministrstev, vsako ministrstvo pa je prevzelo svojo nalogo, da Sloveniji čimprej priskrbijo nujno potrebno zaščitno opremo. "Vsekakor pa ne moremo primerjati stanja ob razglasitvi epidemije, ko je naša država nujno potrebovala raznovrstno zaščitno opremo, s stanjem v katerem smo sedaj. Ključno je bilo dobaviti zaščitno opremo, ki jo je zdravstveno osebje nujno potrebovalo," je povedal ter  poudaril, da niti on, niti njegovi sodelavci, niso lobirali, ali kakorkoli drugače politično vplivali na odločitve.

Celotno oddajo Tarča si lahko ogledate tukaj.

Povedal je tudi, da so za nabavo zaščitne opreme pooblaščen zavod za blagovne rezerve, ministrstvo za gospodarstvo pa nad njim izvaja nadzor. In večkrat je tudi poudaril, da je bil zavod za blagovne rezerve tisti, ki je podpisoval pogodbe. Ob tem je povedal, da so vsi podatki o nabavah in vsebinah podpisanih pogodb na zahtevo gospodarskega ministrstva javno dostopni. Ministrstvo je prav tako odločilo, da morajo biti pogodbe na portalu e-naročanje objavljene najkasneje v roku 48 ur, s čimer so želeli zagotoviti transparentnost.

Priznal je, da "so vsakodnevno potekale diskusije z zavodom, da realizira ponudbe, ne da jih podpiše". "Na zavod se ni pritiskalo za podpis pogodb, ampak za realizacijo tistega, kar je bilo že podpisano," je povedal.

Povedel je še, da je zavod za blagovne rezerve na lastno pest sklenil pogodbo pod pogoji, ki niso bili več odraz aktualnih razmer, kar je sodu izbilo dno ter dodal, da sta bila Anton Zakrajšek in Ivan Gale s strani ministrstva že prej večkrat pozvana k upoštevanju določil. Povedal je še, da bo ministrstvo okrepilo nadzor nad zavodom in izvedlo tudi notranjo revizijo postopkov zavoda. Počivalšek je sicer na vprašanje, ali bo zaradi afere odstopil, povedal: "Tukaj ne vidim nobene afere, vidim le odlično opravljeno delo."

TV Slovenija pa je poročala, da je Gale, ki je v četrtek afero razkril v oddaji Tarča, že pod policijsko zaščito.



Več v Slovenija