Od torka možne poroke; kmalu tudi odpiranje lokalov, ki strežejo zunaj

Kacin je povedal, da nismo daleč od trenutka, ko bo svetovalna skupina priporočila, da lahko odpremo lokale, ki strežejo na prostem

Prlekija-on.net, petek, 24. april 2020 ob 16:261
Lokali, ki strežejo na prostem, bi se lahko kmalu odprli

Lokali, ki strežejo na prostem, bi se lahko kmalu odprli

Na petkovi izjavi za javnost glede aktualnega stanja v zvezi z epidemijo COVID-19, je sodeloval tudi minister za javno upravo Boštjan Koritnik, ki je med drugim povedal, da bo sklenitev zakonske zveze od torka v nekoliko okrnjeni zasedbi glede na okoliščine znova mogoča. "Od torka, 28. aprila 2020, bo ponovno omogočeno izvajanje porok. Poleg mladoporočencev bodo lahko prisotni še matičar in (ali) načelnik Upravne enote v vlogi pooblaščenca. Če bo poroka izvedena na prostem, sta lahko prisotni tudi priči," je povedal. O morebitni prisotnosti prič v zaprtem prostoru pa bo po ministrovih besedah odločilo vodstvo upravne enote, a mora biti prostor dovolj velik za upoštevanje ustrezne razdalje med ljudmi.

Če bodo mladoporočenca in priči za dostop do lokacije poroke morali prečkati občinsko mejo, jim bo upravna enota izdala posebno potrdilo. V primeru spremembe osebnih podatkov zaradi sklenitve zakonske zveze pa bo izdaja novih dokumentov nujna naloga upravnih enot.

V soboto boste lahko oprali svoje avtomobile v avtopralnicah

Od sobote naprej se odpirajo tudi avtopralnice


Vladni govorec Jelko Kacin pa je potrdil, da bodo lahko zagotovo še pred prvomajskimi prazniki pri porodih navzoči tudi očetje, a bodo morale porodnišnice zagotoviti dodatne ukrepe za preprečitev širjenja bolezni in poskrbeti za zaščito tako porodnice kot otroka.

Kmalu tudi odpiranje lokalov, ki strežejo zunaj

Zaenkrat še sicer ni znano, kdaj bi lahko znova odprli gostinske obrate in turistične kapacitete, je pa Kacin povedal, da "nismo daleč od trenutka, ko bo svetovalna skupina priporočila, da lahko odpremo lokale, ki strežejo na prostem, saj bo tam lažje zagotoviti distanco, ker je prostora več, možnost okužbe pa manjša."

Kacin je še povedal, da je pred nami teden, ki ga bodo zaznamovali prazniki. "Vsem želim, da boste prihodnje dni lepo in zdravo preživeli. Pogosto opozorim na pomen previdnosti in odgovornosti - tega tokrat ne bom storil. Vem, da se tega zelo dobro zavedamo vsi," in dodal: "To, kar smo do sedaj storili skupaj, je izjemen uspeh. Ta uspeh še zdaleč ni samoumeven. In če nas je bilo še pred mesecem dni strah izzivov, ki prihajajo, lahko zdaj s ponosom in pogumom zremo naprej."



Več v Gospodarstvo