Do danes iz drugih zdravstvenih zavodov na pomoč v DSO Ljutomer preusmerjenih kar 72 ljudi

Splošna bolnišnica Murska Sobota bo še naprej strokovno skrbela za oskrbovance Doma starejših občanov v Ljutomeru

Prlekija-on.net, petek, 24. april 2020 ob 17:39
V DSO Ljutomer preusmerjenih že 72 ljudi, največ iz soboške bolnišnice

V DSO Ljutomer preusmerjenih že 72 ljudi, največ iz soboške bolnišnice

Splošna bolnišnica Murska Sobota v domu starejših občanov (DSO) Ljutomer ob upoštevanju doktrine zdravljenja in organizacijskih predpisov še naprej izvaja zdravstvene storitve, ki so v tem trenutku možne. "Vsem pacientom, ki potrebujejo storitve naše bolnišnice, smo in bomo tudi v prihodnje na osnovi strokovnih zahtev in sprejetih predpisov ali dogovorov zagotavljali pomoč brez kakršnegakoli pogojevanja," je sporočilo vodstvo bolnišnice.

Ob različnih informacijah, povezanih z zadnjimi dogodki v DSO Ljutomer, pri čemer se omenja tudi soboška bolnišnica, vodstvo pojasnjuje nekatere okoliščine. Ker so se pojavili namigi, da bi lahko v skladu s Hipokratovo prisego poskrbeli za ljudi, ki so obiskovali soboško in ne ptujsko bolnišnico, torej za varovance DSO Ljutomer, je že minister Tomaž Gantar včeraj pojasnil, da so se na ministrstvu odločili za Ptuj, "ker je lažje izbrati nekoliko manjšo bolnišnico, ki je v tem obdobju že bila manj obremenjena in bi lažje vsaj del teh - ne govorim o celotnem domu, o večjem številu - tudi obravnavala. Predvsem tudi zato, ker ne gre za bolnike, ki bi sami po sebi potrebovali neko posebno zdravstveno obravnavo zaradi covida-19, ampak da bi imeli, dokler se razmere tu ne uredijo, primeren način, ustrezno oskrbo, bolj nego kot zdravljenje."

DSO Ljutomer

Svet zavoda izraža vso podporo direktorju in zaposlenim DSO Ljutomer


O možnosti premestitve oskrbovancev DSO Ljutomer v soboško bolnišnico ni bilo nobenih pogovorov

"K temu moramo dodati, da o možnosti premestitve oskrbovancev DSO Ljutomer v našo bolnišnico ni bilo nobenih pogovorov. V primeru takšne odločitve bi v naši bolnišnici te varovance v kontekstu negovalne oskrbe tudi sprejeli, čeprav smo bili od vsega začetka načrtovani, da bi po potrebi za štirimi dosedanjimi postali naslednja bolnišnica covid, ptujska bolnišnica pa negovalna. Ob tem je treba izpostaviti, da je naša bolnišnica ves čas sprejemala paciente iz vseh DSO, ki so potrebovali hospitalizacijo, da je ob tem praktično celotna ekipa zdravstvenih delavcev - ki bi lahko v bolnišnici poskrbela za paciente, premeščene iz DSO Ljutomer - že vključena v oskrbo v njihovem domu in bi bilo nadaljnje delo na obeh lokacijah praktično nemogoče," so pojasnili.

Ljutomerskemu DSO so začeli pomagati, ko so ob seznanitvi s tamkajšnjimi razmerami ugotovili, da jih zaposleni ne obvladujejo, da je več okuženih varovancev in vedno manj zaposlenih zaradi kroničnih bolezni, okužb, izolacij itn., tisti, ki so delali praktično neprestano, pa so bili psihično in fizično utrujeni.

V DSO Ljutomer preusmerjenih že 72 ljudi, največ iz soboške bolnišnice

Do danes je bilo iz drugih zdravstvenih zavodov na pomoč v DSO Ljutomer preusmerjenih kar 72 ljudi, večino (40) iz zdravstvenih domov Ljutomer, Gornja Radgona, Lendava, Murska Sobota, Ormož in Ptuj, iz Psihiatrične bolnišnice Ormož, Save Turizem, ambulante Vilmosa Vassa, študente ECM in univerze v Ljubljani, iz ptujske bolnišnice štiri in največ iz soboške bolnišnice - 18.

Vsem, ki so prišli pomagat, je bila ponujena tudi možnost prenočišča s prehrano in vsemi drugimi potrebščinami.

Glede pogojev, ki naj bi jih postavili za nadaljnje delo v ljutomerskem DSO, pa pojasnjujejo: "Ne gre za pogoje, pod katerimi bi bili pripravljeni še naprej pomagati v Ljutomeru. Naša zahteva pa je, da nam omogočijo delo v skladu s strokovnimi zahtevami in predpisi, za katerimi stojimo," so še sporočili iz vodtva bolnišnice.

Minister Gantar je obiskal Ljutomer, foto: Twitter Tomaž Gantar

Minister Gantar: Razmere v domu v Ljutomeru se morajo urediti!


DSO Ljutomer

V DSO Ljutomer zabeležili dve novi okužbi in eno ozdravitev




Več v Gospodarstvo