Ledeni možje so nam prinesli ohladitev, sledi pa otoplitev in puščavski prah

Veter bo k nam v naslednjih dneh spet prinašal večjo količino puščavskega prahu

Prlekija-on.net, torek, 12. maj 2020 ob 12:16
Po obdobju brez padavin je ponovno padlo nekaj dežja

Po obdobju brez padavin je ponovno padlo nekaj dežja

V torek zgodaj zjutraj je naše kraje dosegla izrazita hladna fronta, po obdobju brez padavin je ponovno padlo nekaj dežja. Kot navaja Agencija RS za okolje (Arso), se je na severovzhodu države zgodaj zjutraj v dobri uri in pol ohladilo za 10 °C - po nižinah se je ohladilo na okrog 6 °C. Piha tudi okrepljen severovzhodni veter. Ohladitev je izrazitejša v spodnji plasti ozračja. Hladna fronta se bo v naslednjih urah pomaknila prek vse Slovenije. Zapihal bo okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja.

Dnevne temperature nižje od jutranjih

Kot navaja Arso, nas bo preplavila hladna zračna masa z območja severnega Atlantika. Še se bodo pojavljale padavine, ki bodo popoldne slabele in do večera povsod ponehale. V gorah bo snežilo in tudi dele sredogorja bo pobelil sneg. Zaradi oblačnega vremena bodo dnevne temperature nižje od jutranjih. Po nižinah bo temperatura popoldne le okrog 10 °C, v višjih legah pa bo le okrog 5 °C.

Po napovedih Arso, bo v noči na sredo v višjih plasteh ponovno zapihal južni do jugozahodni veter. Čez dan bomo postopno ponovno prešli pod vpliv sredozemske zračne mase. V zahodni ter v delu osrednje in južne Slovenije bo pretežno oblačno, na zahodu bodo tudi manjše krajevne padavine. Suho in deloma jasno bo na vzhodu. Občutno se bo segrelo. Najvišja temperatura bo spet okoli 20 °C.

Veter bo k nam prinašal večjo količino puščavskega prahu

Nad Iberskim polotokom in delom severne Afrike bo zaradi višinske doline do konca tedna vztrajal sorazmerno hladen zrak. Okrepljen jugozahodni veter bo v višinah k nam prinašal večjo količino puščavskega prahu. Zato kljub občasnim razjasnitvam pričakujemo, da bo ozračje motno oziroma mrčasto, pojasnjujejo na Arso.

"Naši kraji bodo vse do konca tedna na ali v bližini stika dveh zračnih mas - toplejše sredozemske in hladnejše polarne zračne mase. Medtem ko bo v višinah vztrajal jugozahodnik, bo pri tleh občasno zapihal hladnejši severovzhodni veter. Ohladitev tako pričakujemo v četrtek zvečer in v noči na soboto. Ti dve ohladitvi pa ne bosta tako izraziti kot današnja. Vreme bo ostalo spremenljivo; v četrtek bodo lahko povsod po Sloveniji nastajale posamezne plohe in nevihte, v petek pa bodo krajevne padavine pogostejše na zahodu," še navajajo pri Arso, kjer so še zapisali, da se nam letos v času ledenih mož slane ni potrebno bati. "Po 15. maju pa se verjetnost slane in pozebe, vsaj na poljedelskih območjih zelo zmanjša" so še pojasnili.

Ledeni možje prinašajo ohladitev, otoplitev in puščavski prah Danes zgodaj zjutraj (v torek) je naše kraje dosegla...

Objavil/a ARSO vreme dne Torek, 12. maj 2020


Več v Narava