84-letni Ivan, košare plete že dobrih 50 let

Pletene košare v zadnjem času izpodriva različna plastika in drugi materiali

Prlekija-on.net, sreda, 13. maj 2020 ob 10:311
Ivan Markoja in pletene košare

Ivan Markoja in pletene košare

Med že pozabljeno kmečko opravilo sodi pletenje košar iz šibja. Nekoč še pred leti so kmetje za preživetje družine, predvsem v zimskem času za domače potrebe ročno pletli košare iz domačega šibja. Pletene košare so se nekoč na kmetijah uporabljale za različne namene, v njih so nosili krompir, koruzo, sadje, predvsem jabolka in hruške.

Pletenje košar je za vsakega posameznika, ki se loti pletenja košar velik izziv. Nekoč so si za pletenje košar že pred zimo pripravili material- šibe pantovec, ki rastejo ob jarkih. Med mojstri, ki še vedno pletejo košare iz šibja je tudi 84-letni Ivan Markoja doma iz Gomilice v občini Turnišče. Košare plete že dobrih 50 let in je pravi mojster pri pletenju. V tem času je spletel na ducate najrazličnejših košar, katere so uporabljali doma na kmetiji, veliko košar pa je podaril sorodnikom, znancem in prijateljem.

Kot je povedal mojster Ivan, za vsako košaro porabi okoli 150 šib, košare plete ročno, pri čemer kot je dejal moraš imeti dobre prste, znanje in izurjenost. Košare plete iz šibja pantovec in rakita, katere ima zasajene doma na travniku. Tako si material kar sam pripravi in ko ima prosti čas se sede na stol v topli prostor, kjer začne plesti košare. Najprej splete dno, nato pa s šibami plete in obija v končni izdelek. Pri pletenju uporablja nož, škarje in kladivo. Na koncu, ko se košara splete, še splete dva ročaja s katerimi se košare nosijo.

Pletene košare, ki jih splete mojster Ivan so toliko boljše, kajti v njih se lahko skladiščijo krompir, jabolka..., predvsem, zato ker imajo te košare v skladišču zračni prostor. Mojster pletenja košar je še dejal, da pletene košare v zadnjem času izpodriva različna plastika in drugi material, a pozabili smo na naravni material, ki ima svojo vrednost in pomen v današnjem času. Če mu bo zdravje in čas dopuščal bo izpod njegovih prstov nastalo še mnogo košar, kajti povpraševanje po njegovih izdelkih je vse večje. Je kmečki upokojenec in član Društva upokojencev Turnišče.

Jože Žerdin



Več v Kultura in izobraževanje