Dvigalo velika pridobitev v ljutomerski knjižnici

Lažji dostop v knjižnico za invalide in gibalno omejene osebe

Branko Košti, četrtek, 3. marec 2011 ob 15:25
Začasna izposojevalnica

Začasna izposojevalnica

Delavcem in obiskovalcem Splošne knjižnice Ljutomer se uresničuje dolgoletna želja, pravzaprav potreba, ki je v današnjem času v podobnih ustanovah nekaj samoumevnega. Izvajajo se zaključna dela pri montaži dvigala, s katerim bo omogočen dostop v prostore knjižnice tudi invalidom, novost pa bo vsekakor dobrodošla tudi za starejše osebe, mamice z otroki in ostale gibalno ovirane uporabnike.

Predračunska vrednost investije je 44.000,00 evrov, del sredstev je občina Ljutomer pridobila na razpisu Ministrstva za kulturo, preostanek pa je zagotavljen v proračunu občine. Zaradi del ob vgradnji dvigala so bili v knjižnici prisiljeni začasno spremeniti namembnost nekaterih prostorov, kar so izkoristili za temeljito preureditev, katero so načrtovali že več let.

Največji pridobitvi te preureditve bosta domoznanska zbirka v enem prostoru, saj je bila doslej ta zbirka locirana na treh lokacijah, nekaj eksponatov je bilo tudi uskladiščenih in nova, večja in svetlejša čitalnica, ki jo bo mogoče na hitro preurediti v prireditveni prostor za predstavitve, pravljične urice, predavanja ipd. Pri teh izvedenih delih so bili skrajno gospodarni, veliko večino del so opravili sami, sami so prepleskali tudi prostore.

Kljub obsežnim delom poslovanje knjižnice in muzeja poteka nemoteno, na ogled ni edino zbirka Ljutomera, ki so jo morali zaščititi, saj je skozi ta prostor začasen vhod v knjižnico.


Več v Kultura in izobraževanje