Zdaj je znano, koliko voznikov je prejelo plačilni nalog, zaradi vožnje skozi rdečo luč

Ob občasnih nadzorih nad upoštevanjem svetlobne prometne signalizacije je na gradbišču na Prešernovi ulici v Ljutomeru bilo lani zabeleženih 418 prekrškov

Prlekija-on.net, nedelja, 24. maj 2020 ob 09:10
Semafor na gradbišču mostu je voznikom povzročal sive lase

Semafor na gradbišču mostu je voznikom povzročal sive lase

Lani se je v Ljutomeru čez Ščavnico pri Domu kulture gradil nov most. Gradnja mostu se je pričela 19. junija, konec pa je bil predviden do 6. novembra, a je most bil prevozen že 10. oktobra, ko so na gradbišču odstranili vse ovire na cesti ter semafor in se je čez most lahko neovirano zapeljalo. Najbolj so si ob tem oddahnili vozniki, ki so se dnevno morali večkrat voziti iz ene strani mesta na drugega, saj je bil promet urejan s semaforji in je potekal izmenično enosmerno po polovici mostu. Tako so vozniki včasih na semaforjih čakali tudi pol ure ali več, saj ni bila redkost, da se je kolona vozil vila od trgovine Jager na enem koncu ter do bencinske črpalke OMV na drugem koncu mesta, stanje na cesti pa je večkrat bilo zelo kaotično.

V času gradnje smo večkrat pisali in tudi opozarjali o voznikih, ki semaforja ne upoštevajo, o težavah gasilcev in reševalcev, saj se je v krožišču nagnetlo več vozil, tako da je uvoz do ZD Ljutomer ali izvoz od tam ob rdeči luči bil praktično nemogoč, tudi za reševalce na nujni vožnji. Na upoštevanje signalizacije so opozarjali tudi na Medobčinskem inšpektoratu in redarstvu, kjer so opazili, da je stanje na cesti večkrat zelo zaskrbljujoče, saj vozniki ne upoštevajo, da na semaforju sveti rdeča luč ter da veliko voznikov to ignorira in nadaljujejo vožnjo v zaprti smeri. Ob tem so tudi pozvali občane, voznike, pešce ter ostale, ki so udeleženi v prometu na omenjenem odseku, za upoštevanje signalizacije in drugih znakov na gradbišču, saj so zaznali zelo veliko kršitev.

Semafor v Ljutomeru

Se Ljutomerčani ne spoznamo na semafor?


Nekaj dni pred koncem gradnje mostu smo že pisali, da je teh kršitev do takrat bilo 417. Ker imajo potencialni kršitelji po Zakonu o prekrških med drugim možnost vložitve ugovora oziroma zahteve za sodno varstvo, še je večina prekrškovnih postopkov takrat potekala, tako da število dejansko oglobljenih voznikov takrat še ni bilo znano.

Izdanih je bilo 381 plačilnih nalogov

Zato smo sedaj glede tega ponovno povprašali na Medobčinski inšpektorat in redarstvo občin Ljutomer, Križevci, Radenci, Razkrižje, Veržej. Zanimalo nas je kolikim voznikom, kateri so v obdobju gradnje mostu naredili prekršek, je bila nato tudi dejansko izrečena ta globa, da so jo morali plačati in koliko je na koncu znašala številka vseh prekrškov od 19. junija do 10. oktobra 2019, ko je na gradbišču stal semafor.

Iz inšpektorata nam je inšpektorica Olga Lukman odgovorila, da je bilo ob občasnih nadzorih nad upoštevanjem svetlobne prometne signalizacije na gradbišču na Prešernovi ulici v Ljutomeru, zabeleženih 418 prekrškov. "Izdanih je bilo 381 plačilnih nalogov. V 2 primerih še ni bil izdan plačilni nalog, temveč je bila poslana poizvedba tuji pravni osebi. V 35 primerih je prekrškovni organ ustavil postopek, ker je lastnik vozila dokazal, da ni storil prekrška. Zoper izdane plačilne naloge je bilo vloženih 20 zahtev za sodno varstvo. V treh primerih je prekrškovni organ ustavil postopek, ostale zadeve pa so bile posredovane okrajnemu sodišču v reševanje," nam je pojasnila Lukmanova.

Globa 250 evrov in 3 kazenske točke

Zakon o pravilih cestnega prometa sicer v 99. členu med drugim določa, da je prepovedana vožnja vozil, ko na semaforju sveti rdeča luč. Kot določa ta člen, globa za storjen prekršek znaša 250 evrov, kršitelju pa se izrečejo tudi 3 kazenske točke.

Gradnja mostu v Ljutomeru

Gradnja ljutomerskega mostu od začetka do konca




Več v Gospodarstvo