Titovo cesto v Radencih bodo preimenovali v Cesto osamosvojitve Slovenije

Predlog so svetniki potrdili z devetimi glasovi za, štirje so bili proti, dva svetnika pa sta se glasovanja vzdržala

Prlekija-on.net, petek, 29. maj 2020 ob 08:40
Roman Leljak ob Titovi cesti v Radencih

Roman Leljak ob Titovi cesti v Radencih

V zadnjih tednih je v Radencih bilo zelo burno zaradi namere župana Občine Radenci, Romana Leljaka, da se preimenuje Titova cesta v Cesto dr. Ante Šarića. V ponedeljek so županu predali peticijo, katero je podpisalo preko petsto občanov in s katero so zavrnili županov predlog. Leljak je nato sporočil, da bodo s spremembo predloga Titovo cesto preimenovali v Cesto slovenske osamosvojitve.

Občinski svetniki so tako na četrtkovi seji Občinskega sveta Občine Radenci potrdili ta predlog, tako da bodo Titovo cesto sedaj preimenovali v Cesto osamosvojitve Slovenije. Predlog so svetniki potrdili z devetimi glasovi za, štirje so bili proti, dva svetnika pa sta se glasovanja vzdržala.

Cesta osamosvojitve Slovenije v Radencih bo večen pomnik na čas, ko smo dobili državo. Čestitam!

Objavil/a Roman Leljak dne Četrtek, 28. maj 2020

Občani so županu predali peticijo s 501 podpisom

Leljaku pred dnevi predali podpisano peticijo, katera je vsebovala 501 podpisov. "Sprejem peticije razumem kot mnenja občanov, ki jih lahko podajo v skladu z javnim pozivom do 27.5.2020. Sprejeli pa smo več kot 500 podpisov občanov Radencev, ki pa so navedli tudi, da se s preimenovanjem strinjajo. Javni poziv ima namen preveriti mnenje občanov. V izogib vsem nadaljnjim nepotrebnim kreganju, smo danes sprejeli odločitev, da bomo spremenili predlog odloka. Poklical sem vse koalicijske partnerje. Ulica bi tako nosila ime Cesta slovenske osamosvojitve," je takrat med drugim zapisal župan na Facebooku.

Titova cesta Kot napovedano, danes so me obiskali pobudniki peticije s prvo podpisanim Franc Vukajč, Emil Šmid, Drago...

Objavil/a Roman Leljak dne Ponedeljek, 25. maj 2020

Se obeta še referendum?

Župan je dan pred sejo na svojem Facebooku delil zapis, kjer je zapisal, da bo seja prelomna. "Jutri je seja Občinskega sveta. Pravijo prelomna. Politični nasprotniki upajo, da bodo Radenci prepoznali Tita, zaščitili Titovo cesto in s tem dobiti priložnost, da ustavijo spremembe. Verjamem in sem prepričan, da smo spremenili veliko, zgradili veliko. Načrti so se večji, s spremembami želimo nadaljevati," je med drugim zapisal ter v zapisu omenil še načrte za naprej: "Želim, da v tem mandatu zgradimo telovadnico na Kapeli, obnoviti športno dvorano v Radencih vključno z novo fasado in novimi okni. Oba projekta sta v fazi izbiranja izvajalca. Že naslednji teden bomo vedeli kdo bo izvajal dela izgradnje novega nogometnega igrišca z umetno travo. Vse je pripravljeno za zamenjavo vodovodne in kanalizacijske infrastrukture na Vrtni, Pionirski ulici. Izvajamo dela na preplastitvi ceste na Radenskem vrhu, začela se bo preplastitev ceste na Janževem vrhu. Nova avtobusna postaja na Murskem vrhu mora biti končana 20. junija. Vse je pripravljeno za začetek izgradnje čistilne naprave. Gradili bomo fontano na Kapeli, počivališče za avto dome na Račkem vrhu, mini golf, pripravljamo projekte za park, pokopališče Kapela... Vse to bomo naredili letos, oziroma začeli z izgradnjo letos."

Spremembe Jutri je seja Občinskega sveta. Pravijo prelomna. Politični nasprotniki upajo, da bodo Radenci prepoznali...

Objavil/a Roman Leljak dne Sreda, 27. maj 2020

Po potrditvi predloga pa je danes zapisal: "Sinoči smo v Radencih dobili novo cesto, ki bo pomnik na čase, ko je tudi naš občan Alojz Gaube iz Janževega vrha na tej cesti, skupaj še z 18 žrtvami vojne za Slovenijo podlegal ranam pripadnikov JLA.

Obveščen sem, da bo vložena peticija z zahtevo, da se o preimenovanju izvede referendum. Takšno mnenje sta podala tudi svetnik Niko Brus, predsednik lokalnega združenja veteranov in svetnica ga. Norma Bale.

Želim poudariti, da bi takšen referendum bil sramota za Radence, škodljiv za turistično dejavnost.

Morebitno zahtevo za referendum bom poslal v presojo Ustavnemu sodišču Republike Slovenije. Prepričan sem, da je nedopustno izražati referendumsko voljo v korist človeka, ki je vodil totalitarni sistem, bil komandant JLA... V postopku bo veljalo načelo javnosti. Peticija, ki bi imela oznako uradna skrivnost, zaradi "varovanja osebnih podatkov", bom v celoti zavrnil."

Cesta osamosvojitve Slovenije Sinoči smo v Radencih dobili novo cesto, ki bo pomnik na čase, ko je tudi naš občan...

Objavil/a Roman Leljak dne Četrtek, 28. maj 2020


Več v Politika