Vlada ponovno znižala trošarine

Z znižanjem zneskov trošarin se cene glavnih dveh energentov ne bodo zvišale in bodo še vedno znašale 1 evro/liter

Prlekija-on.net, ponedeljek, 1. junij 2020 ob 20:13
Cene glavnih dveh energentov še vedno znašajo 1 evro/liter

Cene glavnih dveh energentov še vedno znašajo 1 evro/liter

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela Uredbo o spremembah Uredbe o določitvi zneska trošarine za energente, ki začne veljati 2. junija 2020. V skladu z Zakonom o trošarinah se trošarina od energentov plačuje v absolutnem znesku, ki je določen za posamezno vrsto izdelka, in različno glede na namen (za ogrevanje ali pogon).

Trošarinska obveznost nastane v trenutku proizvodnje ali vnosa ali uvoza, obveznost za obračun in plačilo pa nastane s sprostitvijo v porabo in je določena v 6. členu Zakona o trošarinah. Trošarinski zavezanec mora pri obračunu trošarine upoštevati zneske trošarine, ki veljajo na dan nastanka obveznosti za plačilo trošarine. Zakon daje pooblastilo vladi za zmanjšanje ali povečanje trošarine, v skladu z ekonomsko politiko Republike Slovenije.

S predloženo uredbo se spreminja trošarina in za bencine zniža z 0,47305 evra/liter na 0,43561 evra/l oziroma za 0,03744 evra/liter ter za plinsko olje za pogon zniža z 0,43279 evra/l na 0,39956 evra/l oziroma za 0,03323 evra/liter.

Z znižanjem zneskov trošarin se cene glavnih dveh energentov ne bodo zvišale in bodo še vedno znašale 1 evro/liter. Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah določajo sami, drugje po državi pa so cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane.