Pričetek Četrtkovih zelenih popoldnevov v knjižnici Ormož

Gre za sproščena tedenska poletna druženja na prostem, v senci vrtne terase, kar je v letošnjem, nekoliko drugačnem poletju, še toliko bolj prikladno

Prlekija-on.net, torek, 7. julij 2020 ob 09:26
Pomen in vrednost ekološkega kmetovanja

Pomen in vrednost ekološkega kmetovanja

V knjižnici Ormož smo v poletnih mesecih znova začeli s tradicionalnimi Četrtkovimi zelenimi popoldnevi, ki potekajo že peto leto zapored. Gre za sproščena tedenska poletna druženja na prostem, v senci vrtne terase, kar je v letošnjem, nekoliko drugačnem poletju, še toliko bolj prikladno. Tudi tokrat smo povezali po večini lokalne strokovnjake in uporabnike storitev naše knjižnice, ki si bodo na srečanjih izmenjali mnoga raznolika znanja iz ekologije, psihologije, čebelarstva in zdravilnih rastlin. Ob posameznih tematikah smo pripravili tudi pester nabor knjig.

V četrtek, 2. julija, smo na prvem letošnjem srečanju skupaj z obiskovalci prisluhnili predavanju o Pomenu in vrednosti ekološkega kmetovanja.

Iztok Luskovič iz Zavoda Botanik ter Urška Hojnik, kontrolorka ekološkega kmetovanja, sta nam nazorno predstavila, kaj je ekološko kmetovanje, kako se ga na pravilen način lotimo in nam podala nasvete, na kaj moramo kot kupci ekoloških pridelkov biti pozorni, da res kupimo popolnoma ekološki produkt. Zaradi vedno večjih ekoloških problemov, ki smo jim priča v sodobnem svetu, je pomembno, da se ozavešča o ekološkem načinu življenja. Z ekološko pridelavo hrane si zagotovimo zaužitje visoko kakovostne, zdrave hrane, z visoko vsebnostjo vitaminov, mineralov in antioksidantov. Hkrati se ohranja naravno okolje in njegove raznolike živalske in rastlinske vrste.

Tudi v našem lokalnem območju se zavedamo, kako pomembno je, da ohranimo zdravo okolje, zato dobiva ekološko kmetovanje vedno večji pomen. Da bodo kupci še bolj ozaveščeni o ekološki pridelavi, jim v knjižnici ponujamo številne knjige na temo ekološkega pridelovanja hrane.

V našo družbo vas vabimo vsak četrtek v juliju in avgustu ob 17. uri:

  • 9. julij 2020, Jože Brumen (Čebelarsko društvo Ormož), predavanje
    Uporabnost čebeljih pridelkov
  • 16. julij 2020, Lea Vidovič (Center za krepitev zdravja Ormož), predavanje
    Psihološki pomen barv in zvokov iz narave
  • 23. julij 2020, Maja Botolin Vaupotič, predavanje
    Čarobnejše kot njihova imena
  • 30. julij 2020, Vlado Pušnik, predstavitev knjige
    Apiterapevtski nasveti
  • 6. avgust 2020, Kristjan Nedog, dr. med., predavanje
    Psihično ravnovesje v negotovih časih
  • 13. avgust 2020, Dominik Bombek (DOPPS), poučni sprehod
    Naravovarstvena praksa v urbanem okolju
  • 20. avgust 2020, Mateja Žerjav, kuharska delavnica
    Vegi kuhinja s pridihom zelišč in začimbnic
  • 27. avgust 2020, Tatjana Gregorc (Lutra, Inštitut za ohranjanje naravne dediščine), ekskurzija v Krajinski park Goričko - Vidrina učilnica v naravi

Zelene popoldneve bomo tudi letos zaključili z zaključno ekskurzijo, na katero se je treba predhodno prijaviti. Tokrat bomo obiskali Vidrin center, skrit v zelenju na robu gozda v Krajinskem parku Goričko. Biotska pestrost je ključnega pomena za obstoj človeške civilizacije. Na ekskurziji bomo spoznavali, kaj biodiverziteta sploh je, zakaj je pomembna za nas, zaradi česa in koga jo izgubljamo, kako to preprečiti? In kakšno vlogo ima pri tem vidra, kakšno vlogo ima bober v vodnih ekosistemih in boju proti podnebnim spremembam? Kaj lahko storimo kot posamezniki, da omilimo vplive podnebnih sprememb?

Skupaj s strokovnjaki smo pripravili veliko poučnih in zanimivih vsebin, za katere upamo, da vas bodo nagovorile, obogatile in v tem »drugačnem« poletju tudi odgovorile na številna vprašanja. Naj vas pripeljejo v ormoško knjižnico.

Jana Petek in Bernardka Viher,
Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož



Več v Kultura in izobraževanje