Pri nas zalitih nekaj kleti in odkritih streh. Najhuje je bilo južneje, v Zagrebu zalilo številne ulice.

V Sloveniji je najhuje bilo na območju Koroške, še veliko huje pa je bilo v Zagrebu, kjer je poplavilo ulice, avtomobili so ostali pod vodo...

Prlekija-on.net, sobota, 25. julij 2020 ob 08:50
Gasilci so največ dela imeli na Koroškem

Gasilci so največ dela imeli na Koroškem

V petek popoldan so državo zajele padavine, ki so se od zahoda razširile na vso Slovenijo in se nadaljevale tudi v noč. Arso je za petek izdal opozorilo zaradi neviht in povečane možnosti za pojav krajevnih neurij predvsem v obliki močnih in dolgotrajnih nalivov in sunkov vetra. Za celotno Slovenijo je bil izdan oranžni alarm, pozneje so za severovzhod razglasili celo rdeč alarm.

Uprava RS za zaščito in reševanje poroča, da je ob 20.29 je v Dravski ulici v Središču ob Dravi meteorna voda zalila klet stanovanjske hiše. Vodo so izčrpali gasilci PGD Središče ob Dravi. Ob 21.17 je v Zabovcih, občina Markovci, veter razkril del strehe stanovanjske hiše. Gasilci PGD Zabovci so streho prekrili s folijo.

Ob 21.41 je v Stogovcih, občina Majšperk narasel potok zalil cesto in stanovanjsko hišo.Gasilci PGD Ptujska gora so očistili vejevje pod mostom in s tem povečali pretok vode. Vzdrževalec ceste je postavil cestno signalizacijo.

Na Koroškem meteorne vode zalile več objektov

V Sloveniji je najhuje bilo na območju Koroške. Ob 18:12 je občino Podvelka zajelo neurje z močnimi padavinami. Na Spodnji Kapli so posredovali gasilci PGD Kapla na Kozjaku kjer je meteorna voda ogrožala več stanovanjskih objektov. Očistili so naplavine izpred objektov, s protipoplavnimi vrečami zaščitili en objekt in očistili zamaščene propuste. V Javniku so gasilci PGD Ožbalt pregledali prevoznost ceste Javnik - Kapla na Kozjaku kjer je hudournik odnesel del ceste do dveh stanovanjskih objektov. Delavci cestnega podjetja Pomgrad so zagotovili delno prevoznost ceste Gradišče - Kapla na Kozjaku. Ob 19:16 je neurje z močnimi nalivi zajelo občino Muta. Gasilci PGD Muta so na Cesti ob potoku delno očistili propust in preusmerili tok meteorne vode, ki je ogrožala stanovanjski objekt.

Ob 19.29 je občino Prevalje zajelo neurje. Posredovali so gasilci PGD Prevalje, ki so iz zalite kleti stanovanjskega objekta izčrpali vodo. Ob 20.22 so močnejše padavine zajele občino Slovenj Gradec. V Podgorju so meteorne vode zalile gospodarski objekt. Posredovali so gasilci PGD Podgorje ki so vodo izčrpali.

V Zagrebu poplavljene ulice, avtomobili ostali pod vodo

Veliko huje kot pri nas, pa je bilo južneje, v Zagrebu je recimo zalilo trge in ulice, avtomobili so obstali v visoki vodi... Zalilo je tudi številna stanovanja. Od tam prihaja nekaj posnetkov, ki prikazujejo stanje na ulicah Zagreba.

Siloviti nalivi so včeraj zvečer takole poplavili dele Zagreba.

Objavil/a Neurje.si dne Petek, 24. julij 2020

Še en video poplavljenega Zagreba, kjer so včeraj zvečer nastajali močni, stacionarni nalivi.

Objavil/a Neurje.si dne Petek, 24. julij 2020

Na vzhodu bo še deževalo

V soboto bo po napovedih Agencije RS za okolje zjutraj in dopoldne še večinoma oblačno, na zahodu se bo pričelo delno jasniti, predvsem v vzhodni polovici Slovenije pa bo še deževalo. Popoldne se bo od zahoda postopno delno zjasnilo. Ponekod bo pihal veter severnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 26, na Primorskem do 28 °C.

V nedeljo bo povečini sončno, predvsem v gorskem svetu lahko popoldne ali zvečer nastane kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 17, najvišje dnevne od 26 do 30 °C. V ponedeljek bo sončno, popoldne ali zvečer lahko v gorah nastane kakšna vročinska nevihta. V torek bo pretežno jasno.



Več v Narava