Na odseku od Ormoža do Središča ob Dravi lahko nepričakovano pride do visokega nivoja gladine Drave

Policisti zato opozarjajo, da se na odseku od Ormoža do Središča ob Dravi, ne zadržujte ob Dravi po nepotrebnem. V torek je že prišlo do nenadnega dviga Drave, kjer sta ostala ujeta dva kopalca.

Prlekija-on.net, sreda, 29. julij 2020 ob 13:06
Reka Drava lahko nenadno naraste

Reka Drava lahko nenadno naraste

Policisti Policijske postaje Ormož v zvezi visokega vodostaja Drave opozarjajo, da se na odseku od Ormoža do Središča ob Dravi, ne zadržujte ob Dravi po nepotrebnem, saj je mogoče, da lahko nepričakovano pride do visokega nivoja gladine Drave.

V torek popoldan je v Središču ob Dravi že prišlo do nenadnega dviga reke Drave, pri čemer je prišlo do njenega poplavljanja, zaradi česar sta na sredini reke.ostala ujeta dva kopalca. Osebi so na brežino pripeljali s čolnom gasilci PGD Ormož.

Policisti so nato ob 22.20 uri bili ponovno obveščeni o možnosti visokega vodostaja vode na Dravi. Zato tam bodite pozorni.

Obrežje Drave je v Središču ob Dravi priljubljeno kopališče

Kopalca ostala ujeta na sredini reke


V Soči zaradi nenadnega dviga gladine utonil 10-letni deček

Je pa v torek iz drugega konca Slovenije prišla tragična novica, ko je družino med kopanjem v Soči presenetil nenaden porast vodostaja Soče. Kot so sporočili iz PU Nova Gorica, se je po ugotovitvah preiskovalcev nesreče, petčlanska družina kopala nad starim jezom, ko je vodostaj reke narasel. Rečni tok je pričel otroka, ki je plaval v spremstvu odrasle osebe, odnašati v smeri rečnih brzic oz. kajakaške proge.

Eden od odraslih v družini je zaplaval za njim, vendar ga ni uspel dohiteti, zato je tok otroka potegnil na kajakaško progo in ga odnesel preko proge v smeri Italije. Klicem na pomoč sta se odzvala dva mlada kopalca, ki sta bila ob kajak progi in skočila za njim, vendar ga tudi onadva nista mogla dohiteti. V iskanje in reševanje so se takoj vključili kajakaši, gasilci in člani podvodne reševalne službe, ki so pričeli iskati otroka po strugi in obrežju reke Soče pod kajakaškim centrom v smeri Italije.

Ob 18.10 je bil otrok najden v strugi pod gladino reke. Ko so reševalci ob 18.20 truplo potegnili iz vode, ga je nemudoma pričela oživljati ekipa nujne medicinske pomoči Nova Gorica, vendar neuspešno. Odrejena je bila sanitarna obdukcija, ki bo opravljena na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani.

O nesreči sta bili obveščeni dežurna preiskovalna sodnica in okrožna državna tožilka iz Nove Gorice, ki sta ogled kraja nesreče prepustili policiji. Pri ogledu kraja dogodka so pristojni ugotavljali tudi, ali so vstopna mesta v reko Sočo označena z opozorilnimi tablami oziroma je tam uradno kopališče.Pri ogledu je bilo ugotovljeno, da se na območju kajakaškega centra nahaja Kopalno območje Soča pri Solkanu. V tem delu območja je plaval otrok, ko ga je odnesel rečni tok. Na celotnem kopalnem območju je postavljenih več opozorilnih tabel z napisi nevarnost utopitve, nevarnost nenadnega dviga gladine vode, kopanje na lastno odgovornost in kopalno območje brez reševalca iz vode.

Na kopalnem območju se namreč lahko zaradi uravnavanja pretokov hidroelektrarn pojavijo nenadni dvigi gladine in močni tokovi reke Soče, zato je potrebna dodatna previdnost kopalcev.



Več v Narava