Spoznajte pajka z naših vrtov, ki lahko spreminja barvo

Pri cvetnih pajkih je zanimivo to, da so lahko rumene ali bele barve, kar je odvisno od cveta, na katerem čakajo na svoj plen.

Prlekija-on.net, nedelja, 2. avgust 2020 ob 09:10
Cvetni pajek

Cvetni pajek

Pred kratkim smo na enem izmed vrtov v Prlekiji opazili zanimivega pajka, živo rumene barve. Pri tem gre za samico cvetnega pajka (Misumena vatia), ki spada v vrsto rakovičarjev. Pri cvetnih pajkih je zanimivo to, da so lahko rumene ali bele barve, kar je odvisno od cveta, na katerem čakajo na svoj plen. Tako se samice, ki lovijo plen na različnih cvetovih, recimo na marjeticah ali sončnicah, lahko prilagajajo barvi cveta, njihov plen pa so pogosto čmrlji. Mi smo samico tega pajka opazili na rumenem cvetu, zato je bila povsem rumene barve in "zlita" s podlago cveta.

Kot lahko zasledimo v znanstvenih knjigah in Wikipedii, cvetni pajki svojo barvo spreminjajo s pomočjo tekočega rumenega pigmenta, ki ga izločajo v zunanjo plast celic na telesu. Pigment se na beli osnovi prenese v nižje plasti, tako da postanejo vidne notranje žleze, napolnjene z belim gvaninom. Če se pajek dolgo zadržuje na beli rastlini, se rumeni pigment pogosto izloči. Tedaj pajek za spremembo barve potrebuje precej več časa, saj mora najprej proizvesti nov pigment. Sprememba barve z bele v rumeno traja med 10 in 25 dni, iz rumene v belo pa okoli šest dni.

Trup samice teh pajkov meri do 10 mm, od samcev pa največ do 5 mm.



Več v Narava