Traktorski veterani iz Stare Gore na panoramski vožnji

Ogledali so si kompleks reda križnikov v Veliki Nedelji in Ormoške lagune

Branko Košti, nedelja, 2. avgust 2020 ob 19:38
Panoramska vožnja Traktorskih veteranov

Panoramska vožnja Traktorskih veteranov

Ljubitelji starodobne kmetijske tehnike, večina od njih je bila aktivna že v društvu Oldtimer Stara Gora, so po preselitvi sedeža in dejavnosti tega društva v Bolehnečice, sklenili, da vsaj del dejavnosti nadaljujejo na Stari Gori. Na pobudo Franca Belšaka, velikega ljubitelja in zbiralca starodobne tehnike, so se zbrali v društvu Traktorski veterani, saj so vsi lastniki starodobnih traktorjev. Večini od njih so dolga leta služili kot nepogrešljiv pripomoček pri kmečkih opravilih, sedaj pa jih večinoma uporabljajo za svoje užitke in razvedrilo, saj se z njimi udeležujejo razstav in srečanj starodobne kmetijske tehnike, katerih sestavni del so tudi panoramske vožnje. Vsaj eno takšno vožnjo pa vsako leto opravijo tudi sami.

Na letošnjo panoramsko vožnjo so se odpravili v soboto, 1. avgusta. Kljub napovedanim visokim temperaturam, se je v zgodnjih dopoldanskih urah na Stari Gori zbralo kar štirinajst od petnajstih članov društva. Na svojih bleščečih starih lepotcih so se skozi Juršince, Žamence in Podgorce odpeljali do Velike Nedelje, kraja, ki je nastal pred letom 1200, ko so na tem kraju križniki premagali Ogre in to ravno na Veliko nedeljo, odtod tudi ime kraja.

Po dolgem sedenju na traktorjih je voznikom prijal sprehod in ogled kompleksa reda križnikov, ki ga sestavljajo grad, v katerem je etnološki muzej in križevniško cerkev sv. Trojice z baročnimi oltarji, štukaturami, slikami in freskami.

Sledilo je kosilo v znani ormoški gostilni, po katerem so si ogledali naravni rezervat Ormoške lagune, nato pa nadaljevali skozi Stanovno, Pršetince, Sv. Tomaž do ribiškega doma v Savcih, kjer so večini najbolj teknile pečene postrvi, poskrbljeno je bilo tudi za izsušena grla.
Po skupaj preživetem prijetnem dnevu, ki bo traktorskim veteranom ostal v lepem spominu, so se v smeri Stare Gore podali proti svojim domovom.



Več v Družabno