V Mladinskem centru Prlekije so delali bio milo

Miha Selič, udeleženec projekta Učnih delavnic je izdelal bilo milo z vonjem manga in tudi vse zainteresirane seznanil kako lahko pridejo do pravih sestavin za izdelavo bio mila.

Prlekija-on.net, torek, 11. avgust 2020 ob 19:55
Izdelava bio mila

Izdelava bio mila

V današnjem času nekateri skrbijo tudi za čim bolj naravno nego telesa. Eden izmed teh mladih je tudi Miha Selič, udeleženec projekta Učnih delavnic, ki se za poklic mladinski delavec usposablja v Mladinskem centru Prlekije. Miha je vsestranski mladenič, ki skrbi za svoje zdravje in ga tudi ve ceniti. Za svojo uporabo sam naredi kar nekaj osebnih stvari, rad pa jih tudi podari. Vedno to svoje znanje zelo rad deli tudi z drugimi. Tako se je odločil za delavnico v Mladinskem centru Prlekije, kjer je tudi širši javnosti prikazal, kako si lahko vsak doma naredi milo po svojih željah. Delal je bio milo z vonjem manga in tudi vse zainteresirane seznanil kako lahko pridejo do pravih sestavin za izdelavo bio mila.

Milo je delal po postopku vlivanja. Takšnemu milu pravimo tudi glicerinsko milo. Je izjemno kakovostno, koži prijazno naravno milo. Njegova izdelava je sila enostavna in zabavna saj potrebuješ le bazo za vlivanje, vse drugo pa je po lastnih željah. Miha je uporabil belo bazo s kozjim mlekom. Bazo je raztopil, da se je lepo spenila. Uporabil je bazo narejeno na rastlinski osnovi. Takšno milo je prijazno do kože, bogato z glicerinom, z naravnimi dodatki pa ga lahko še dopolnimo po svoje. Milo je nato obarval z naravnim mineralnim pigmentom. Miha je za svoje milo uporabil rumeni pigment. Več pigmenta dodaš, bolj intenzivna bo barva. Nato ga je odišavil z eteričnim oljem manga. Porabil je cca 5ml eteričnega olja za pol kilograma mila. Seveda pa je ta količina odvisna, kako močno dišeče milo želiš. Nato je milo vlil v silikonske modelčke in nastale so razne figure.

Vsem udeležencem delavnice je tudi svetoval, da v milo naj nikar ne dodajajo dodatne maščobe, ki bo milo naredila samo bolj trdo in tudi penilo se bo precej manj. Podučil jih je tudi, da nekatera zelišča v milu zelo potemnijo (sivka, vrtnica) zato naj to rajši posipajo po vrhu mila. 

Vsi prisotni so bili nad prikazanim navdušeni in odločeni, da bodo tudi sami poskusili doma narediti svoje bio milo.



Več v Kultura in izobraževanje