Novega vrtca pri Sv. Juriju ob Ščavnici ne bo, jeseni bodo predšolsko varstvo izvajali na treh lokacijah

Dva oddelka vrtca bosta delovala v prilagojenih prostorih predvidenega centra ponovne uporabe

Branko Košti, četrtek, 13. avgust 2020 ob 16:08
Center ponovne uporabe Sveti Jurij ob Ščavnici

Center ponovne uporabe Sveti Jurij ob Ščavnici

Potem, ko je občinski svet Občine Sv. Jurij ob Ščavnici na 5. izredni seji sprejel proračun za leto 2020, v katerem je načrtovana gradnja štirioddelčnega vrtca, so nepoznavalci razmer v občinskem svetu Občine Sv. Jurij ob Ščavnici pričakovali, da bo župan Anton Slana končno popustil zahtevam svetnikov svetniške skupine NAPREJ in začel izgradnjo štirioddelčnega vrtca, kakršnega so ves čas dolgotrajnega in mučnega sprejemanja proračuna zahtevali štirje svetniki in dve svetnici.

Poznavalci razmer pa nismo bili presenečeni, ko je župan uresničil svojo napoved, katero ponavlja že od nastopa mandata in sicer, da v svojem mandatu ne bo podpisal papirja za gradnjo vrtca, ki ne bo zagotavljal zadostnih kapacitet in dodatnih primernih prostorov, saj odgovornosti za premajhen vrtec ne misli prevzeti.

Odločitev občinskega sveta je v škodo otrok in staršev, novi vrtec pa je, po mnenju župana, »ujetnik nerazumevanja med nekaterimi občinskimi svetniki in županom«. Pri svoji odločitvi župan uživa podporo ravnatelja osnovne šole Sveti Jurij, zaposlenih v vrtcu Sonček, večine članov Sveta staršev, članov Sveta zavoda na osnovni šoli in več kot devetdeset odstotkov staršev otrok v vrtcu.

V vrtec je z novim šolskim letom vpisanih približno 124 otrok, in ker letos nimajo dovolj prostora na šoli, načrtujejo namestitev dveh skupin otrok v prostore, prvotno namenjene centru ponovne uporabe, katere bo potrebno ustrezno prilagoditi za sprejem otrok. To pomeni, da bodo varstvo predšolskih otrok v Občini Sv. Jurij ob Ščavnici izvajali na treh lokacijah, kar narekuje tudi nakup novega avta, primernega za prevoz hrane.

Na odločitev župana so se svetnici in svetniki svetniške skupine NAPREJ odzvali z zahtevo za sklic izredne seje, na kateri bi župan in občinska uprava poročali o predvidenem izvajanju proračuna za leto 2020, o izvajanju sklepov občinskega sveta in delovnih teles OS, predlagali pa so tudi imenovanje šestčlanskega gradbenega odbora. S svojo zahtevo niso uspeli; župan je sicer sam sklical izredno sejo, na katero pa ni uvrstil nobene od dnevnih točk, ki so jih v zahtevi za sklic izredne seje predlagali. In zgodilo se je pričakovano: 6. izredna sejo, sklicana za 12. avgust 2020, je bila nesklepčna. Posnetek si lahko ogledate v videu.

Svetniška skupina NAPREJ vložila zahteva za novo izredno sejo

Dan pred sejo je svetniška skupina NAPREJ županu in OU po e-pošti napovedala neudeležbo članov na seji in jim očitala kršitev Poslovnika OS, neuvrstitev njihovih predlaganih točk dnevnega reda na sejo in navedli, da pristojni odbori OS niso obravnavali gradiv za izredno sejo.

Dan po nesklepčni seji, 13. avgusta, je svetniška skupina NAPREJ zahtevala sklic nove, 7. izredne seje OS, za katero, poleg že predlaganih točk za 6. izredno sejo, predlagajo razpravo in sklepanje o terminskem planu izgradnje vrtca Sonček.



Več v Politika