Ob Veliki maši blagoslovili obnovljeno vaško kapelo v Terbegovcih

Trivogalna kapela, posvečena devici Mariji, sv. Cirilu in Metodu ter sv. Florjanu stoji na mestu nekdanjega spominskega znamenja žrtvam kuge

Branko Košti, nedelja, 16. avgust 2020 ob 19:59
Blagoslov vaške kapele v Terbegovcih

Blagoslov vaške kapele v Terbegovcih

Praznik Marijinega vnebovzetja so vaščani Terbegovcev in okoliških vasi v župniji Sv. Jurij ob Ščavnici, proslavili z blagoslovom obnovljene vaške kapele.

Trivogalna kapela, posvečena devici Mariji, svetima Cirilu in Metodu ter sv. Florjanu, je bila, po ustnem izročilu 1882. leta rojene Ane Čuček, katerega nam je prenesel njen vnuk Franc Čuček iz Kutincev, postavljena leta 1865 v spomin na žrtve kuge. »Črna smrt«, kot so tudi imenovali to morilsko bolezen, je v teh krajih okrog leta 1627 pomorila mnogo ljudi, katere so pokopali v bližini današnje kapele ob potoku Turja. V spomin žrtvam so takrat na mestu današnje kapele postavili leseno spominsko znamenje v obliki križa, ki pa je z leti razpadlo.

Za kvalitetno obnovo kapele so najbolj zaslužni pobudniki in organizatorji prenove Ivan Senekovič, Andrej Vuk in Jože Hanžel ter vaščani Terbegovcev in Stare Gore, ki so pri obnovi finančno pomagali. Ob blagoslovitvi so bili posebne zahvale za opravljeno delo deležni zidarja Zvonko Sodec in Franc Dolamič, Beno Rohitelj za opravljena strojna dela, Mario Sistem za najem valjarja, mizar Simon Ljubec, Marjan Fekonja, Franc Čuček, Boris Prša, Ivan Hauzer, Edi Leskovar in Branko Lukačič.

Za likovno podobo kapele je poskrbel slikar Drago Ficko, okolico kapele pa je uredilo Vrtnarstvo Iris. Finančne pomoči so bili deležni tudi s strani Društva za zaščito naravne in kulturne dediščine Sv. Jurij in Občine Sv. Jurij ob Ščavnici; župan Anton Slana je bil na blagoslovu tudi prisoten.

Prenovljeno vaško kapelo v Terbegovcih je blagoslovil domači župnik Boštjan Ošlaj.



Več v Kultura in izobraževanje