Inkovska vas v Prlekiji Pachamama

Ko vstopimo v Pachamama center, se znajdemo v naročju Matere Zemlje.

Svetlana Oletič, nedelja, 23. avgust 2020 ob 08:501
Pachamama center

Pachamama center

V srcu Slovenskih goric se skriva hiška organskih oblik, zemeljskih poslikav in naravnih mozaikov. Ko vstopimo v Pachamama center, se znajdemo v naročju Matere Zemlje.

A ste že bili tam? V tej čarobni inkovski vasici ki vas že ob prvem prihodu začara in popolnoma zasvoji? Ima prav posebno energijo, ki jo začutiš takoj, ko zagledaš pri vhodu dva indijanca in potem se še stopnjuje, ko stopiš v čudoviti bambusov nasad in za trenutek pozabiš, da si v Slovenji…Pachamama center se imenuje ta čudoviti kraj, ki se nahaja na zemljišču, velikem en hektar v Kunovi…

»Pačhamama center je prostor, kjer se stikata nebo in zemlja, kjer se mešajo različne kulture in slogi. Kjer vsakdanje dejavnosti prehajajo v umetnost. Ker duhovno preseže materialno…«

Luz Soto Bravo in Dhiraj Rosechmann, prej Brane, sta zasnovala ta ekološki projekt, ki navdušuje obiskovalce iz celega sveta, največ jih je iz Avstralije in Francije: skupaj s prostovoljci gradita te prostore, polagata keramične mozaike in jih učita modrosti življenja. Ravno sedaj sem tam srečala prostovoljca iz Ukrajine, mladega dečka iz Lvova, pravega Tarzana, ki se je z menoj pogovarjal v ruščini in je rekel, da nima nobene želje, da bi šel nazaj domov.

Kako je prišlo do tega, da je tukaj oživela pravljica?.. Začelo se je pred petindvajsetimi leti. Luzmila je bila v Sloveniji s svojim bratom, pevcem skupine Machu Picchu. Ravno na štopu na Madžarsko, kamor je bila namenjena, da bi si podaljšala vizo za Slovenijo, jo je pobral še takratni Brane…

Nekoč na tem polju je rasla koruza, ki so jo pridelovali kmetje, predniki Braneta, sedaj pa tu stoji nenavadna domačija iz slame in gline ter različnih odpadnih materialov, denimo steklenica ali gum. Na začetku vas pričakata dva kipa Indijancev in ogromen pano oziroma zemljevid 24 objektov. 

Ko boste šli mimo, vam bo pot prekrižala psička Maša, ki jo je pripeljala Avstrijka, živeča v Moskvi, ki pomaga brezdomnim živalim najti ustrezno bivališče. Ne boste verjeli, ampak boste stali v pravem nasadu tisočerih bambusov, semena katerih so pripeljali iz Francije in še njima se ni niti sanjalo, da se bo to tako razraslo. Mlade poganjke bambusa, dolge 20 cm, odrežejo in ogulijo ter spražijo. Dozorijo v novembru. 

Vsepovsod se sliši tiha nevsiljiva glasba, ki jo predvaja radio v obliki sončnice in se polni s sončno energijo. Dež mu ne more do živega. Ne iščite tega pri nas, vse te stvari vključno z kamni in materiali za nakit, ter posebne dišave Luz pripelje iz Peruja, kamor gre, če ji dopuščajo finance, enkrat na leto.

Alkemija narave ustvarja čudeže. V milih, kremah, oljih, dišavah in dodatkih, ki nastajajo v Luizini delavnici na naraven način, spet lahko začutimo prvinsko moč narave in lepoto njenih harmoničnih kombinacij. Kajti, ko smo bliže naravi, smo bliže sebi… Moja denarnica se je kaj precej stanjšala za verižico okoli gležnja, za barvne uhane in za kremo proti staranju…Pravijo, da je ta krema in milo, ki ju izdelujejo po posebnem postopku – pravi prodajalni hit. Te izdelke naročajo iz vsega sveta. V to vasico prihajajo ljudje od vsepovsod, največ je Francozov in Avstralcev, prijavijo se prek spletne aplikacije Workaway, ki svetovne popotnike povezuje s ponudniki občasnih del. Na takšen način obiskovalci pridobijo znanja o ustvarjanju bivalnega in življenjskega okolja z naravnimi materiali ter biološkimi načini pridelave in priprave hrane. Tukaj, ne boste verjeli, se vse prepleta: poleg bambusa raste grah in paradižnik, poleg kopriv vse druge vrste zelenjave. Stene rastlinjakov so sestavljene iz steklenic in odpadnih gum, napolnjenih z zemljo. Kopriva je v vseh oblikah nadvse cenjena kot zelišče. Znanje o naravni kozmetiki je Luz, podedovala od matere, ki je resnično znala živeti z naravo.

Pri vhodu nas opozori napis Zbudi se in dejansko se počutiš, kot da bi se prebudil, oziroma zaživel na novo. Obdaja te drugačna energija, ki te navdušuje in se počutiš nenadoma srečnega, se ti zdi, da je v življenju mogoče vse. Dejansko to drži, - če je ta mala ženička pripeljala v Slovenijo inkovsko vas…

Vsi so v nenehnem pogonu, vedno delajo nekaj novega in tako povečujejo število objektov. Poleg inkovske savne imajo sedaj prostor za meditacijo in indijanski ples, pri nas bi temu plesu rekli moker kuža. Gre za to, da se dobesedno treseš pri plesu in s tem na nekakšen način odganjaš vse slabo…Ta prostor je za sodobnega človeka ravno namenjen temu, da kljub stresnemu življenju najde trenutek miru zase…

Ne morete prezreti veličastnega kipa Bude, ki so ga naredili sami. Trajalo je skoraj tri leti, ampak se je splačalo. Če bi ga kupili, bi morali plačati najmanj deset tisoč evrov, Sedaj stoji, nepremagljiv v svoji lepoti in privablja obiskovalce.

Ideja struženja lesa pomeni izraziti nekaj skrivnostno lepega, kar je bilo sicer že ves čas prisotno v kosu mogoče zavrženega lesa, vendar našim očem skrito…Ko dodamo struženju meditativni pristop obdelave lesa potem nas čudoviti izdelki nagovorijo sami.

Rhahim in Luz imata dvanajstletnega sina Oshoja, ki govori kar nekaj jezikov. Kitajskega jezika ga je naučila Amy iz Honkonga, ker je prišla v to vas, da bi se naučila kaj več o zeliščarstvu. Drugi pridejo, da se naučijo nekaj novega o vrtnarjenju in polaganju mozaikov, v zameno Luz pomagajo pri gospodinjskih opravilih.

Pachamama pomeni v perujščini Mati Zemlja, naloga materi je lepo skrbeti za vse svoje otroke. In to tudi dejansko počne. V globalnem smislu. 

Ime Mati Zemlja izhaja iz inkovske tradicije. Inki so imeli samo tri zakone: ne kradi denarja, ne laži, živi v popolni harmonij z Zemljo kot z živim bitjem. A nimamo mi malo preveč zakonov?

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.


Več v Kolumne in komentarji

Svetovni dan oživljanja na Grlavi

Minil je svetovni dan oživljanja!

četrtek, 27. oktober 2022 ob 13:05
Miha Deželak nam je prinesel nagrado

Miha Deželak nam je prinesel nagrado

nedelja, 1. avgust 2021 ob 08:47