Nova priporočila NIJZ glede nošenja mask

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil priporočila za uporabo zaščitnih mask.

Prlekija-on.net, petek, 28. avgust 2020 ob 17:329

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je pripravil priporočila za uporabo zaščitnih mask. "V to priporočilo je vključeno tudi priporočilo NIJZ glede uporabe mask za učence v skupnih prostorih v osnovnih šolah, k čimer nas zavezuje dokument Vzgoja in izobraževanje v Republiki Sloveniji v razmerah, povezanih s COVID-19," so zapisali na NIJZ.

Pri uporabi mask je treba upoštevati pravilno namestitev in odstranitev maske ter upoštevati načelo nedotikanja maske med nošenjem. Pravilen prikaz uporabe je prikazan na naslednji povezavi.

Kot so še zapisali, so priporočila NIJZ za uporabo mask v času širjenja okužbe s SARS-CoV-2 pripravljena za posamezne starostne skupine in upoštevajo aktualno epidemiološko situacijo v državi. NIJZ vsak petek objavi posodobljena priporočila glede uporabe mask, ki bodo veljala v prihajajočem tednu od ponedeljka do nedelje.

Priporočila za uporabo mask v času širjenja okužbe s SARS-CoV-2, ki so izhodišče za tedensko posodabljanje priporočil, so dostopna na naslednji povezavi.

Priporočila za teden od ponedeljka, 31. 8. 2020, do nedelje, 6. 9. 2020

OTROCI

do vključno 5. leta: uporabe mask ne priporočajo.
6-11 let: priporočajo uporabo mask skladno s splošnimi in specifičnimi priporočili, ki so dostopna na naslednji povezavi.

ODRASLI

od vključno 12. leta naprej: priporočajo uporabo mask skladno s splošnimi in specifičnimi priporočili, ki so dostopna na naslednji povezavi.

ŠOLSTVO

Osnovna šola.
Učenci v učilnicah ne uporabljajo mask.
V skupnih prostorih uporabo mask priporočajo.

Srednja šola.
Dijaki v učilnicah ne uporabljajo mask, razen izjem.
V skupnih prostorih uporabo mask priporočajo.

Kot so še zapisali, navedeno tedensko priporočilo velja, ker je povprečno dnevno število potrjenih primerov lokalnega prenosa v zadnjih sedmih (7) dneh v državi znašalo več kot 20.


Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Slovenija