Negotov skok v novo šolsko leto

Kako bodo začeli s šolanjem v Avstriji, Italiji, Španiji, Rusiji, Ukrajini, Belorusiji, Angliji, Walesu, na Severnem Irskem, v Kazahstanu in na Hrvaškem

Svetlana Oletič, nedelja, 30. avgust 2020 ob 08:26
Skok v novo šolsko leto bo negotov

Skok v novo šolsko leto bo negotov

Moji otroci so se neznansko razveselili novice, da bodo letos šli v šolo s prvim septembrom! Posebej gimnazijka, ki kar prekipeva od veselja, da bo spoznala nove sošolce.

V začetku avgusta so se tako v razrede že vrnili šolarji v Nemčiji, čeprav pouk zaradi pandemije covid-19 poteka po spremenjenih pravilih. Velike razrede so razdelili v več manjših skupin, ki se med sabo ne bi smeli družiti. Če bo prišlo do okužbe v skupini, bo ta skupina morala za štirinajst ali zdaj že po novem deset dni v karanteno. V razredih učencem ni treba nositi mask, na hodnikih pa so obvezne in za vse veljajo pravila strogega distanciranja.

Na Škotskem so se tudi učenci začeli postopoma vračati v šolo. Čeprav tam pravila socialnega distanciranja niso obvezna, veljajo strogi higienski in nekateri drugi ukrepi za preprečevanje širjenja okužb. Za maske se učitelji in učence lahko odločijo sami.

V Angliji, Walesu in na Severnem Irskem se bodo učenci v šole vrnili konec avgusta oziroma septembra.

Pri naših sosedih Hrvatih se bo pouk začel 7. septembra in napovedujejo v prihodnje ukrepanje na morebitnih posameznih žariščih. Nikakor pa ne bodo zapirali vseh šol, kakor so to naredili v marcu.

V Avstriji bodo pred vstopom v šolo uvedli hiter test za ugotavljanje korona virusa. Opraviti ga bodo morali vsi, tako učitelji, kot učenci. Vsem bodo dali tekočino v kozarcu, ki jo bodo morali kakšnih štirideset sekund grgrati in potem izpljuniti nazaj v epruveto. Okužba s korona virusom se bo videla potem kar po nekaj minutah. Avstrijci začnejo s šolo kar dva tedna pozneje za nami.

V Italiji se še niso natančno odločili, kako bodo ukrepali, ker se epidemiološka slika ves čas spreminja. Zagotovo pa bodo šole odprte za vse mlajše učence, od 1. do 4. razreda.

Na Češkem se bodo šole odprle s 1. septembrom, učenci bodo morali upoštevati določene ukrepe, kot pri nas, maske ne bodo obvezne. Šole pa bodo zapirali, tako kot to predvidevajo v Avstriji. Če bo v razredu kdo pozitiven, gre cel razred v karanteno. Če bo regija rdeče obarvana, šolo zaprejo ali je sploh ne bodo niti odprli.

V Španiji s šolo začnejo v nekaterih regijah s 7. septembrom, v nekaterih s petnajstim. Učenci do dvanajstega leta bodo obiskovali šolo štiri dni v tednu, v razredu ne sme biti več kot 25 učencev. Starejši se bodo razdelili na skupine in nekateri bodo obiskovali šolo ob ponedeljkih, sredah, petkih, drugi ob torkih in četrtkih. Maske bodo obvezne od desetega leta naprej. V razredih bodo upoštevali določeno razdaljo in ustrezne ukrepe. Vsi bodo prihajali in odhajali v šolo pri točno določenih vhodih in izhodih. A veste mogoče, da v Španiji otroci začnejo obiskovati šolo že pri treh letih? Sicer ta šola ni obvezna, ampak več kot devetdeset odstotkov staršev da otroke tja… Začetna obvezna šola je od šestega do dvanajstega leta imenuje se Centro de educacion infantil y primaria. Pouk se začne od devete ure in traja do dvanajstih, potem do treh imajo kosilo in obvezno siesto doma, pridejo nazaj v šolo ter ostanejo tam do petih zvečer. To so šole z raztrganim programom, imajo tudi šole, kje se pouk izvaja v enem delu. Kakorkoli že učitelji v Madridu napovedujejo v septembru stavko, ker se jim zdijo ti ukrepi premalo dorečeni.

V Ukrajini začnejo hoditi v šolo s prvim septembrom, ampak ne bodo imeli slavnostne otvoritve, kot po navadi, tako imenovane linejke (v prevodu beseda »linejka« pomeni ravnilo), vsi učenci gredo takoj v razrede. Sicer bo tako kot pri nas je bilo vedno: učiteljice ne bodo dobile šopkov rož, ne bodo dvigovali državne zastave in ne bodo stali zunaj in poslušali govora ravnatelja ter koncerta za prvi šolski dan… Po dveh tednih napovedujejo spet učenje na daljavo…

V Rusiji vsi učenci začnejo s poukom, tako kot mi se bodo učili samo v eni učilnici, predmet šport se bo izvajal zunaj. Učenci in učitelji ne bodo imeli mask, ampak v vsakem razredu bo infrardeča antibakterijska luč. Vsak razred začne pouk z desetminutnim zamikom. Sicer si še sami težko predstavljajo, kako bo to potekalo. Sicer že napovedujejo zaprtje šol in učenje na daljavo po dvajsetem septembru.
V Belorusiji bodo odprte vse šole, ampak prvi šolski zvonec in tako imenovana linejka se bo odvijala samo za prvošolčke.

V Kazahstanu bodo začeli obiskovati šolo samo učenci do 4. razreda. Pouk bo trajal samo po 25 minut, ne več kot štirje ure pouka dnevno. Lahko starši odklonijo pouk in nadaljujejo z učenjem doma, morajo pisno to obrazložiti. Učenci od 5. do 11. razreda bodo prve mesece pouka imeli učenje na daljavo, potem bo vse odvisno od epidemiološke slike v Kazahstanu. Od 3300000 učencev za šolske klopi bo usedlo samo 500 000 učencev. Za ostale sta predvidena dva državna televizijska programa, kjer se bo izvajalo učenje.

Kako sem prišla do vse teh informacij? Na srečo imam dosti prijateljev s šoloobveznimi otroki v drugih državah, ki so mi velikodušno delili te podatke. Ne me držati za besedo, v tem času se vse tako hitro spreminja, saj ste to sami ugotovili, ne da?

Kako pa bodo začeli obiskovati šolo slovenski otroci? Po najnovejših podatkih od šestih možnih variant je naše ministrstvo izbralo drugo varianto B, se pravi vsaka šola pripravi organizacijo pouka tako, da pouk poteka po urniku, ki v največji možni meri preprečuje mešanje učencev med seboj. Med odmori bodo učenci ostajali v učilnicah, pouk za razred bo potekal samo v eni učilnici. Vsaka šola mora organizirati sistem prihajanja in odhajanja učencev v šolo in iz šole, izvajanje šolske prehrane, evidentiranje učencev pri obveznih in neobveznih predmetih, jutranje varstvo, podaljšano bivanje in interesne dejavnosti. Seveda ne bo šlo brez protokola za razkuževanje in vzdrževanje higiene. 

To je samo eden od šestih predvidenih modelov, ki nam jih je pripravilo Ministrstvo za šolstvo in šport. Večino staršev ne zanima vseh teh šest modelov, zanima jih samo dejstvo, da UČENCI GREDO V ŠOLO! Ker nočejo doživljati te nočne more z učenjem na daljavo, ko so nekateri, utrujeni od svoje službe, z otroki morali izdelovati do polnoči izdelke za neobvezni predmet tehnika (vidite, neobvezni, ampak so morali…), naslednji dan pa jih kontrolirati pri drugih obveznih predmetih in to krat tri, če imajo doma več šoloobveznih otrok. 
Čez dva dni nas čaka prvi september…

A bomo zmogli? Bomo, ja…

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.


Več v Kolumne in komentarji

Svetovni dan oživljanja na Grlavi

Minil je svetovni dan oživljanja!

četrtek, 27. oktober 2022 ob 13:05
Miha Deželak nam je prinesel nagrado

Miha Deželak nam je prinesel nagrado

nedelja, 1. avgust 2021 ob 08:47