S potapljači uspešno očistili tudi Soboško jezero

Med čiščenjem Soboškega jezera so poleg odpadkov odstranjevali tudi vsiljivo tujerodno vrsto školjke.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 28. september 2020 ob 20:01
Čiščenje Soboškega jezera

Čiščenje Soboškega jezera

Člani Društva za podvodne aktivnosti Vivera in Potapljaškega društva Murska Sobota so pod okriljem Slovenske potapljaške zveze v soboto, 26. septembra, izvedli dve ekološki akciji čiščenja slovenskih voda. Organizatorji so obe lokaciji uspešno očistili, med čiščenjem Soboškega jezera pa so poleg odpadkov odstranjevali tudi vsiljivo tujerodno vrsto školjke. V širjenju zavedanja o ranljivosti okolja ter prizadevanjih za njegovo ohranitev je potapljače v okviru svoje družbeno odgovorne kampanje Razmišljaj EKOlogično ponovno podprlo podjetje SPAR Slovenija.

V luči letošnjih izrednih razmer je 29. tradicionalna čistilna akcija Ljubljanica 2020 tokrat izjemoma potekala v jesenskem času, organizatorji pa so za zagotovitev varne izvedbe prilagodili število udeležencev ter območje čiščenja. Potapljači Društva za podvodne aktivnosti Vivera so se tako letos osredotočili na manj obiskane predele rečne struge.

Predsednik Društva za podvodne aktivnosti Vivera Miro Potočnik je po uspešno opravljeni akciji povedal: »Lani smo si zadali cilj, da območje čiščenja še razširimo ter se spustimo proti zapornicam, nižje od Livade in ljubljanske tržnice, a tega cilja letos žal ni bilo moč uresničiti. Vseeno smo z rezultatom zelo zadovoljni in upamo, da se bomo prihodnje leto lahko ponovno zbrali v večjem številu. Ob tem bi se rad zahvalil še podjetju Spar Slovenija, ki je tudi tokrat podprlo naše aktivnosti in pripomoglo k širjenju zavedanja o pomembnosti čistega okolja

Ljubljanica pa ni bila edina lokacija čiščenja na ta dan, saj je na drugem koncu Slovenije, natančneje na Soboškem jezeru, vzporedno potekala še ena ekološko-čistilna akcija. V njej so člani Potapljaškega društva Murska Sobota jezero uspešno očistili, hkrati pa so odstranjevali še tujerodno vrsto školjke. Na Soboškem jezeru je istočasno potekala tudi vaja Podvodne reševalne službe Slovenije, ki je s svojimi plovili potapljačem priskočila na pomoč pri doseganju težje dostopnih predelov.

Zaključek čistilne akcije je predsednik Potapljaškega društva Murska Sobota dr. Mitja Slavinec pozdravil z besedami: »Veseli nas, da smo s skupnimi močmi opravili odlično delo in izpeljali akcijo čiščenja Soboškega jezera. Ob pomoči kolegov Podvodne reševalne službe Slovenije smo območje čiščenja lahko še dodatno razširili, z odstranjevanjem tujerodne vrste školjke pa pripomogli k ohranjanju naravnega ravnovesja v našem pomurskem biseru



Več v Narava