V ljutomerskem parku lahko izveste zakaj so španski lazar, pavlonija, siva veverica... invazivne tujerodne vrste

V Parku 1. slovenskega tabora je na ogled razstava z naslovom »Invazivne tujerodne vrste, naše nezaželene sosede«.

Prlekija-on.net, sreda, 7. oktober 2020 ob 16:44
Razstava Invazivne tujerodne vrste

Razstava Invazivne tujerodne vrste

V Ljutomeru, v Parku 1. slovenskega tabora, je od 2. oktobra na ogled razstava na prostem z naslovom "Invazivne tujerodne vrste, naše nezaželene sosede". Na velikih slikah in v besedi so predstavljene najpogostejše invazivne, tujerodne vrste rastline in živali, ki so prisotne v Sloveniji. Razstava prispeva k njihovemu prepoznavanju v naravi in kulturni krajini, opozarja na nevarnosti, ki pretijo domačim vrstam in naravi ter predlaga ukrepe s katerimi lahko vsak med nami prepreči njihovo širjenje.

Razstavo je omogočilo Ministrstvo za okolje in prostor iz Sklada za podnebne spremembe v letu 2019, Občini Ljutomer pa je razstavo za nekaj časa odstopil Krajinski park Goričko.

Harlekinske polonice so raznoliko obarvane

»Napad« takšnih in drugačnih polonic


Na velikih platnih tako lahko izveste zakaj so španski lazar, pavlonija, siva veverica, harlekinska polonica, japonski dresnik, orjaška zlata rozga, pušpanova vešča... invazivne tujerodne vrste.

Lazar spada med sto najbolj škodljivih vrst na evropskem seznamu tujerodnih vrst

Recimo španski lazar, ki je mnogim nadloga na vrtu, je rdečkasti do rjavi polž brez hišice in spada med sto najbolj škodljivih vrst na evropskem seznamu tujerodnih vrst. Iz Iberskega polotoka je bil k nam zanesen z okuženo prstjo sadik z njegovimi jajčeci. Lazarji so vsejedi, saj se prehranjujejo tako z zelenimi deli rastlin kot tudi z odmrlo organsko snovjo. Jedo celo ostanke živali. Zaradi slednjega in pomanjkanja naravnih sovražnikov je zelo uspešen pri svojem širjenju in izpodrivanju avtohtonih vrst polžev. Zaradi objedanja rastlin je resen škodljivec v kmetijstvu, problematičen je tudi kot vmesni gostitelj parazitov, kot so ogorčice.

O drugih invazivnih vrstah pa lahko več izveste v parku, če si ogledate razstavo.



Več v Kultura in izobraževanje