V Neodvisni listi Olge Karba zaskrbljeni zaradi zadnjih imenovanj predstavnikov občine v javne zavode

»Očitno se kadrovanje, kateremu smo priča v državni politiki, dogaja tudi v Občini Ljutomer,« pravijo in apelirajo na vse občanke in občane, da se prijavljajo na mesta predstavnikov Občine Ljutomer v javnih zavodih, da bi s svojim strokovnim znanjem pripomogli k delu in razvoju v prihodnje.

Prlekija-on.net, torek, 13. oktober 2020 ob 08:281
Ljutomer

Ljutomer

Svetnice in svetniki Neodvisne liste Olge Karba v Občinskem svetu Občine Ljutomer so na nas naslovili sporočilo za javnost, v katerem izražajo zaskrbljenost zaradi zadnjih imenovanj predstavnikov občine v javne zavode Občine Ljutomer. Kot so med drugim zapisali, "vedno znova ugotavljamo, da se med kandidati, kot tudi izbranimi kandidati v svete javnih zavodov (Glasbena šola, Dom starejših občanov, Vrtec Ljutomer, Zdravstveni dom, Knjižnica Ljutomer), izbirajo predstavniki, ki niso izbrani na podlagi svojih strokovnih kompetenc, temveč gre za simpatizerje ali člane političnih strank ali za sodelavce in prijatelje določenih občinskih svetnikov. Očitno se kadrovanje, kateremu smo priča v državni politiki, dogaja tudi v Občini Ljutomer."

Celoten poziv objavljamo spodaj.


POZIV NEODVISNE LISTE OLGE KARBA

Svetnice in svetniki »Neodvisne lista Z Olgo in ekipo sr(e)čno naprej!« smo zaskrbljeni zaradi zadnjih imenovanj predstavnikov občine v javne zavode Občine Ljutomer. Vedno znova ugotavljamo, da se med kandidati, kot tudi izbranimi kandidati v svete javnih zavodov (Glasbena šola, Dom starejših občanov, Vrtec Ljutomer, Zdravstveni dom, Knjižnica Ljutomer), izbirajo predstavniki, ki niso izbrani na podlagi svojih strokovnih kompetenc, temveč gre za simpatizerje ali člane političnih strank ali za sodelavce in prijatelje določenih občinskih svetnikov. Očitno se kadrovanje, kateremu smo priča v državni politiki, dogaja tudi v Občini Ljutomer.

Ker svetniki neodvisne liste nismo bili povabljeni v komisijo za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja (v nadaljevanju KVIM) in katere tudi nismo član, smo od izbire kandidatov popolnoma odstranjeni. Slednje nas niti ne bi močno skrbelo, če bi videli, da se predstavnike v javne zavode izbira na podlagi strokovnih kompetenc. Ker pa opažamo, da je ravno drugače, nas skrbi v luči razvoja vseh javnih zavodov v Občini Ljutomer.

Predstavniki občine v javnih zavodih morajo biti občanke in občani, ki imajo izkušnje na dotičnem področju, so priznani v določenem strokovnem znanju, predvsem pa pričakujemo, da se možnost ponudi tudi mlajšim generacijam, ki lahko v javne zavode prinesejo svežino, kreativnost in nove ideje, kar je veliko bolj razvojno usmerjeno, kot pa, da v omenjenih zavodih sedijo ljudje, ki nimajo znanja na dotičnem področju in so izbrani na podlagi političnih povezav.

Dodatno pa nas skrbi, da so v javnih zavodih ena in ista imena oz. določeni sodelujejo celo v več zavodih hkrati. To je zaskrbljujoče in daje sliko, da ima peščica ljudi, ki so povezane osebe z določenimi trenutnimi občinskimi svetniki, nadzor nad vsemi javnimi zavodi v Občini Ljutomer in nad njihovim razvojem.

Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da ni zainteresiranosti občank in občanov za prijavo na javne pozive KVIM-a, ki zaradi tega omenjene pozive tudi večkrat ponavlja. V preteklem mandatu tovrstnih težav ni bilo.

Zato pa apeliramo na vse občanke in občane, ki želijo delovati v dobrobit našega skupnega okolja, da se prijavljajo na mesta predstavnikov Občine Ljutomer v javnih zavodih in s svojim strokovnim znanjem pripomorejo k delu in razvoju v prihodnje. Uspešno delo javnih zavodov je bistveno za boljši razvoj našega okolja. Brez menjave in novih obrazov ter vztrajanju pri enih in istih imenih do razvoja ne more priti - in to nas svetnice in svetnike neodvisne liste skrbi.

Svetnice in svetniki Neodvisne liste Olge Karba v občinskem svetu Občine Ljutomer


Na pisanje se je nato odzval tudi Dejan Karba, predsednik komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Več o tem v povezanem članku.

Ljutomer

Odziv predsednika komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja na pisanje svetnikov neodvisne liste




Več v Politika