Kako naj širimo pozitivo?

V tem času je to kar popularna tema. Širiti pozitivo. V resnici ne veš, kako boš preživel sleherni dan, lahko zaspiš v oranžni, pa se zbudiš v rdeči coni, lahko čez noč ostaneš brez službe in boš moral marsikaj preložiti na boljše čase.

Svetlana Oletič, nedelja, 25. oktober 2020 ob 07:47
Poiskala sem vam nekaj šal o koronavirusu

Poiskala sem vam nekaj šal o koronavirusu

Ta kratka besedna zveza je kar zahrbtna. Z ene strani jo razumemo kot širimo pozitivo, ker narašča število pozitivnih, z druge strani, da širimo pozitivno vzdušje ne glede na vse težave, povezane s koronavirusom. V tem času je to kar popularna tema. Širiti pozitivo. V resnici ne veš, kako boš preživel sleherni dan, lahko zaspiš v oranžni, pa se zbudiš v rdeči coni, lahko čez noč ostaneš brez službe in boš moral marsikaj preložiti na boljše čase. Pri vsem tem je res težko ostati pozitiven. Za pozitivne občutke se lahko zahvalimo našim možganom, ki izločajo hormone, kot so endorfin, serotonin, dopamin in oksitocin. Pravimo jih hormoni sreče, ki dokazano dvigujejo razpoloženje. Ampak se poraja vprašanje: kje jih lahko dobimo? Saj ne moremo biti srečni samo od hrane, pijače in posteljnih aktivnosti…Vzamemo v roke časopis: epidemija, covid, poslušamo radio ali televizijo: spet isto. To je osrednja tema vseh poročil in se nam zdi, da se nič drugega na svetu sploh ne dogaja. Razen spopadov v Armeniji in Azerbajdžanu. Drugo nič. Samo covid v vseh možnih oblikah in razsežnostih. Covid v devetnajstih odtenkih. Sive in teme.

Moji sodelavci me imajo za karseda pozitivno osebo in pravijo, da jaz med včasih tako resne zadeve vnesem malo humorja in potem vse izgleda ne tako črno – belo….Malo bolj zabavno in sproščeno. Zato sem prej bila nepogrešljiva na vseh zabavah, zaključkih, včasih sem jih kar sama organizirala…(oh, kje je že to, tako, kot bi bilo v prejšnjem stoletju).

Na hipe so mi kar dodelili vlogo dežurnega klovna, pa nisem nikogar prosila za to. Imam sodelavca, s katerim se večino časa prepirava in drugim se to zdi karseda zabavno. Saj taisti prepiri niso tako važni, pomembno je, da se vzdušje na takšen način sprosti. Kot veste, da če razmišljaš o pozitivnih stvareh in se celo začneš smejati na silo, ko ti nikakor ni do smeha, naši možgani te dražljaje obravnavajo kot prave in potem nam dejansko postane smešno in avtomatsko postanemo boljše volje. A se spomnite osebe (zagotovo vsak od vas pozna eno takšno, ki ima tako nalezljiv smeh, da se poleg nje začneš smejati tudi sam, že zaradi tega smeha, potem pa ti itak postane vse smešno).
Sama nimam takšnega smeha, ampak poznam kar dve osebi, poleg katerih ne moreš ostati resen dlje časa. Pet minut. Ker vsako stvar preobrnejo in v nji poiščejo smešno plat. Gledala sem oddajo na MTV, nekaj podobnega naši skriti kameri, ko sedi ena lepa gospodična v studio in ne govori skoraj nič, samo smeji se, ob vsakem posnetku…Njen smeh bi tudi bolnega na smrt spravil v dobro voljo. Za to dobiva tisočake na uro…Ni to sanjska služba?

Poiskala sem vam nekaj šal o korona virusu:
Vedno so mi govorili, naj bom pozitivna, ko pa sem postala to, vsi bežijo vstran od mene…
Pol ure že izobražujem doma svojega mulca. Predlagam, da so učitelji od sedaj naprej plačani po 10.000 € na mesec.
Moj hladilnik je imel v 24 urah 250 ogledov!
Me mlajša sestra vpraša če se greva monopoli. Sem ji rekla ne, imamo prepoved gibanja izven regije.
Mama mi je ves čas govorila, da ne bo nič iz mene, če bom cele dneve poležaval v postelji. A poglejte me sedaj ... rešujem svet!
Policija je prijela dva migranta, ki sta tihotapila pet Slovencev med rdečimi conami.
Koliko časa koronavirus preživi na položnicah? Jaz jih bom pustil kakšen mesec v karanteni za ziher.
Zaradi oteženega dihanja in bolečin v prsih sem poklical doktorja. Rekel je, naj me ne skrbi, nimam korona virusa, samo srčni infarkt je.
Leta 1990 smo mislili, da bomo leta 2020 imeli leteče avte ... mi se pa učimo roke umivat ...
A smo na začetku leta jamrali, da vsi prazniki padejo na vikend? Zdaj pa imamo...
Lahko bi bilo še slabše! Lahko bi se zgodilo pred 15 leti... zaprti v hiši z Nokio 3310, na voljo 50 SMS in 10 ur za klice.
Osnovna šola, pouk na daljavo, kemija, domača naloga: Kaj veš o Marie Curie? Odgovor učenke: Pravilno se napiše Mariah Carey.
Obvestilo iz kriznega štaba: Vsi pari, ki bodo čez 9 mesecev zibali, bodo denarno kaznovani zaradi nespoštovanja razdalje 2 m! (razen. če živita v istem gospodinjstvu)
Baje je Chuck Norris dobil korona virus. Virusu so odredili dva tedna karantene.
Pozor!!! Vsi vi, ki ste se hoteli poročit te dneve!! Življenje vam daje drugo priložnost.
Nikoli si nisem mislil, da če bom prišel v banko z masko, mi bodo dali denar.

Te šale so večinoma iz prvega obdobja epidemije. Sedaj jih bo zagotovo še več.

Zelo popularne so sedaj različne teorije zarote. Nikogar ne podpiram in nič ne zanikam, ampak hočemo – nočemo, dejstvo je, da imamo ta virus in moramo se naučiti s tem živeti. Karseda znosno. Udobno. Nihče ne govori o srečnem življenju, kje pa... Ne smemo pa dovoliti, da nam ta virus podira temelje in nas psihično uniči. Ker virus ne ubija tako silovito, ubijamo pa sebe sami.

Dobesedno širimo pozitivo, če nam to uspeva v prenesenem pomenu. Vsaki dan naredimo nekaj dobrega in nekoga osrečimo. S tem osrečimo tudi sebe. Tako dobimo primanjkujoče dopamine in pridemo do nekakšnega ravnovesja. Tako se ne zlomimo. Tako zdržimo. Mogoče pokličimo nekoga, ki ga že dolgo časa nismo, ali napišimo nekomu, za obstoj katerega smo zaradi neštetih obveznosti pozabili, mogoče nekomu oprostimo staro zamero ali preprosto naročimo pico in s tem polepšamo otrokom in sebi večer (to še vendarle lahko…)
A ste opazili, da smo v prvem obdobju karantene imeli lepo sončno vreme. In podobno vreme imamo sedaj, kar je nenavadno za drugo polovico oktobra. Kaj nam s tem sporoča tisti striček tam zgoraj? Ne vem zakaj, po novem, ko na to pomislim, imam vedno podobo Jelka Kacina z bradico in žugajočim prstom med oblaki…Saj bomo pridni, bomo vse ubogali, kar boš rekel...Ne se kregati nad nami...

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.


Več v Kolumne in komentarji

Svetovni dan oživljanja na Grlavi

Minil je svetovni dan oživljanja!

četrtek, 27. oktober 2022 ob 13:05
Miha Deželak nam je prinesel nagrado

Miha Deželak nam je prinesel nagrado

nedelja, 1. avgust 2021 ob 08:47