Stopimo spet skupaj in očistimo našo občino

V soboto 16. aprila spet stopimo skupaj in na akciji očistimo divja odlagališča

Dejan Razlag, četrtek, 14. april 2011 ob 12:1411
Mineva eno leto, ko je na vseslovenski akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu!, okrog 250.000 prostovoljcev po Sloveniji čistilo okrog 7.000 divjih odlagališč ter pobralo za preko 12.000 ton smeti. Akciji smo se takrat pridružili tudi v Prlekiji, a je letos stanje na nekaterih mestih podobno tistemu pred čiščenjem saj so brezvestneži spet brezskrbno odmetavali smeti v naravo.

Tako bomo v soboto, 16. aprila spet stopili skupaj in na akciji »Stopimo skupaj - očistimo našo občino« očistili divja odlagališča.

Zbirališča v občini Ljutomer

  • Branek - Branoslavci, 16.04.2011 ob 9.00, Lidija Klemenčič, 031 516 973, TŠD Branek Branoslavci,
  • Dobimo se v Babincih!, 16.04.2011 ob 9.00, Jožica Berdan, 051 601 925, tkd.babinci@gmail.com, TD Babinci, sodelovali bodo še PGD Babinci, sekcija mladih, učenci, domačini. Za odvoz smeti poskrbimo sami.
  • Vsi gasilski domovi na območju Občine Ljutomer, 16.04.2011 ob 9.00, Andreja Torič, 02/584 90 49
Začetek akcije
Zbirna mesta so pri vseh gasilskih domovih ob 9. uri. Koordinatorji čistilne akcije v krajevnih skupnosti so predsedniki krajevnih skupnosti oz. njihovi namestniki. Koordinatorji vam bodo na zbirnem mestu podali navodila, zagotovili osnovne pripomočke ter vas razporedili po skupinah, ki bodo nato odšle na ustrezna mesta čiščenja odlagališč. Lokacije čiščenja določijo krajevne skupnosti.

Kaj potrebujemo za čistilno akcijo?
Zaželjeno je, da si udeleženci prinesejo s sabo kakšno dodatno črno in rumeno vrečko za smeti.  Prav tako prosimo, da si prinesete s sabo tudi svoje rokavice, saj se lahko zgodi, da zaradi večjega števila udeležencev od pričakovanega ne bo dovolj rokavic. Priporočajo se močnejše rokavice iz tekstila, ojačanega z gumo ali usnjene rokavice. Priporočajo se tudi ustrezna oblačila, ki se lahko umažejo ali raztrgajo in nepremočljive čevlje. S seboj ne pozabite tudi prinesti plastenke z vodo ter v primeru sonca, imejte s seboj pokrivalo.

Dostop do lokacij, ki se bodo čistile se udeleženci odpeljejo z  lastnimi prevoznimi sredstvi. Udeležence naprošamo, da ponudite prevoz tudi tistim, ki na akcijo niso prišli s svojim avtomobilom.  Prosimo tudi za previdno parkiranje ob odlagališčih, da ne poškodujete travnika ali obdelovalnih površin.

Cilj akcije je, da čim več odpadkov zberemo ločeno, zato je že na samem divjem odlagališču v čim večji meri potrebno ločevati odpadke. Ločevanje odpadkov pomeni manjše stroške.

Odpadke se ločuje po naslednjem sistemu:
Rumena vrečka - prazna in čista, ne blatna embalaža (plastenke, plastična embalaža, tetrapaki, pločevinke, ...). V to vrečo NE spadajo trda plastika, vedra, polomljene igrače, vrtno pohištvo itd.

Črna vrečka - vsi ostali odpadki, ki jih ni mogoče zbrati ločeno oz. so preveč umazani (tkanine, stiropor, keramika, kasete, CD-ji, steklo, ...).

Nevarnih odpadkov, kot so azbestne plošče, igle, sodi z nedoločljivo vsebino, kemikalije, industrijski nevarni odpadki, ... ne pobirajte in ne premeščajte! Lokacijo in količino vseh nevarnih odpadkov bomo popisali in sporočili za to pristojnim inšpekcijskim službam.

Odvoz in zaključek akcije
Vrečke z odpadki se bodo po končanem čiščenju naložile na prevozna sredstva ter odpeljala na zbirni center Ljutomer. Udeležence prosimo, da pomagajo pri nakladanju  odpadkov na prevozna sredstva. Cilj je, da čim večjo količino odpadkov še isti dan odpeljemo na ustrezne zbirne točke oziroma za to namenjen center.

Zaključek akcije bo predvidoma ob 14. uri, lahko pa tudi prej, če bo dogovorjeno območje čiščenja očiščeno pred koncem akcije. Po zaključku akcije preglejte stanje na odlagališču in preverite ali so prisotni vsi udeleženci.

Udeležba na čistilni akciji je na lastno odgovornost. Organizatorji ne prevzemajo nobene odgovornosti za morebitne poškodbe in nesreče pri akciji.

V fotogaleriji si lahko ogledate utrinke iz lanskega čiščenja.


Več v Narava